Dubblering ett måste för OS-biljett till Paris

Nu plockar OS-nian Erik Holmer fram en kajakcross och börjar träna extremslalom på allvar. Slutmålet är Paris 2024. Mycket talar för att man måste dubblera för att få köra OS.

Erik Holmer är topp femton i världen i vanlig kanotslalom och Fredrik Wahlén håller typ samma nivå i nya OS-grenen extremslalom. För att att nå OS i Paris gäller det troligen att hålla minst den nivån i båda grenarna – och att vara bästa svensk.

Erik Holmer är topp femton i världen i vanlig kanotslalom och Fredrik Wahlén håller typ samma nivå i nya OS-grenen extremslalom. För att att nå OS i Paris gäller det troligen att hålla minst den nivån i båda grenarna – och att vara bästa svensk.

Foto: Tomas Larsson

Kanot2021-10-24 11:00

Nu på skolans novemberlov körs första träningslägret inför nästa säsong, i italienska Ivrea. Med på resan är ungdomar från Nyköpings FP och Floda Forsfarare.

Den 4 november avgörs sedan om nationerna får skicka någon bara för extremslalom – troligen måste det vara samma kanotist.

– Hur satsningen mot OS i Paris kommer att se ut beror mycket på hur kvalreglerna blir, säger Erik Holmer.

Redan på världscupsavslutningen i Seu och Pau samt VM i Bratislava såg man en klar trend att nästan alla i världstoppen testade extremslalom – utom svenskarna Isak Öhrström och Erik Holmer.

undefined
Fredrik Wahlén har en bit upp till Sverigeettan Erik Holmer och -tvåan Isah Öhrström i K1, men Nyköpingsbon är klar etta i extremslalom.

Fredrik Wahlén valde redan den här säsongen att specialisera sig.

– Jag kommer även fortsättningsvis träna lite mer i extremkanoten än Erik, upp till tre pass i veckan. Sedan tränar jag redan starter och ska precis köpa en "säck" som är lik uppströmshindren som ofta avgöra racen. 

Skaderisken är större. Fredrik Wahlén har till och med brutit ryggen vid hoppet ner till vattnet från startrampen.

– Jag är inte lika bekväm i den kanoten men har ju tävlat för länge sedan och har koll på det mesta. Jag kommer träna starter och göra en hyfsat liknande satsning som Fredrik, säger Holmer.

undefined
Erik Holmer tog ett jättekliv i kanotslalom i år och var i OS-final i Tokyo i K1:an. Men nu måste han troligen splittra satsningen mot Paris 2022 med mycket extremslalom.

Största målet måste väl bli att ta steget upp till medaljnivå i kanotslalom?

– Ja, och nästa steg är blir att fokusera på mer sparringmöjligheter – något som vi har saknat i det svenska laget. Jag är mera ute i Europa än Fredrik och tränar men för ofta på egen hand. Samtidigt är det svårt att hitta någon nation som släpper in oss.

Inte ens Österrike där du har så starka band?

– De har, som så många andra nationer, så starka direktiv att hålla all träning i kanoten för sig själva.

Holmer fortsätter med sin brittiske tränare Huw Swetnam.

– Årets budget körde vi slut på till OS. Men från årsskiftet har jag SOK-stöttning igen och samarbetet med Huw har fungerat BRA.

undefined
Erik Holmer

Wahlén borde vara i närheten av SOK-stöttning, i extremslalom.

– Jag var tolva på världscupen totalt men SOK har meddelat att jag måste göra liknande resultat nästa år för att komma med.

Holmer kombinerar OS-satsningen med att studera miljö- och hållbarhet. Och Erik har bytt fokus när det gäller miljöprojekt. Han är ambassadör i Protect our Winters (POW).

– Det handlar om att vara bra förebild; viktigt att göra så gott man kan. Det känns trevligt att lämna efter sig något mer än bara resultatlistor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!