Kritiken kulminerade efter OS-uttagningen då Holmer verkligen imponerade i semifinalen och gick till final i sista världscupstävlingen i Tyskland medan Isak Öhrström missade VC-final med liten marginal. Holmer blev därmed bäste svensk i alla tre OS-testen under våren och togs ut till Tokyo-OS på framtidskriteriet. Det enda alternativet var då att inte skicka någon alls då Öhrström togs ut på framtidskriteriet till Rio-OS och det kan bara ske en gång, enligt SOK:s regelverk.
– Några nya uttagningsregler baserat på endast våren är en efterhandskonstruktion, säger "Kanotslalomförbundet", en liten grupp som inte är accepterade av Riksidrottsförbundet och som bara uttalar sig i mejlform.
Holmer berättar att alla fyra landslagsaktuella kanotister fick ett mejl av Kanotförbundets elitkommitté och har suttit i enskilda telefonmöten. Ingen hade hösten 2020 uppnått SOK:s krav, så kampen om OS-platsen skulle gå vidare till EM – och om det behövdes två världscuptävlingar.
"Kanotslalomförbundet" påpekar att flera toppländer tog ut sina aktiva redan 2019, innan pandemin, eftersom det skulle ge aktiva maximal chans att prestera. Då stod Holmer utanför landslaget efter en helt missad port – ger 50 sekunders tillägg – i en landslagsuttagningstävling på våren samma år.
Öhrström var därmed klar Sverigeetta om man går efter internationella resultat under de nästan hela två säsongerna som denna enskilda uttagningstävling stoppade Holmer från landslaget. Det hölls inga nya landslagstest som tänkt på försommaren 2020, så först i våras var Holmer tillbaka i landslaget.
– OS-uttagning kunde också ske efter Isaks världscupseger hösten 2020. Även om alla länder före Isak i världsranking hade deltagit på världscupen i Tacen hade Isak ändå bekvämt varit topp åttonde land, skriver "Kanotslalomförbundet" till SN-sporten.
– Erik Holmer har konsekvent, i flera år blivit favoriserad på ett helt oacceptabelt sätt av Kanotförbundet. Han är en vuxen man och har haft alla möjligheter att själv stå upp för fair play.
De anser inte att Holmer skulle ha bjudits in till för-OS sommaren 2020, en världscup på hösten och träningsläger.
– Ett OS hanterat som Tokyo och som de senaste tre åren har varit är döden för svensk kanotslalom.
I denna INFEKTERADE miljö ska nu Holmer – och Öhrström – tävla vidare på världscupen och VM och försöka hitta inspiration.
– Det känns bättre nu än vid OS då det här ökade pressen på mig. Det känns skönt att Fredrik (Wahlén) finns med på tävlingarna. Nu har jag inte kvar min tränare (britten Huw Swetnam) – fanns bara budget för honom till OS. Men jag brukar tänka att jag är fotbollsproffs eller liknande. Då skulle jag få stå ut med sådant här, säger Holmer.
Kan krislösningen vara en utländsk tränare med auktoritet?
– Visst hade det kunnat vara en modell, men de pengarna finns inte. Och frågan är om ens det hjälper. Den senaste elitkommittén är ju bara ett av flera försök med helt neutral ledning.