Gert Fredriksson är än idag den som har tagit flest OS-medaljer på herrsidan i kanot. Utöver sina åtta OS-medaljer varav sex var guld tog han även elva VM-medaljer där sju var guld under sin tid.
– Tisdag nästa vecka namnsätter vi stadion till Gert Fredrikssons kanotstadion och det är verkligen inte en dag för sent, säger Tommy Jonsson (M) på Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden i Nyköping.
Förslaget om att byta namn kommer från Nyköpings kanotklubb som kommunen sedan har jobbat vidare med och nu klubbat igenom. Utöver namnbytet läggs nu planerna för hur det skyltas.
– Det är klart att det rent visuellt ska synas att det är Gert Fredriksson stadion, säger Björn Fredlund (S) på kultur- och fritidsnämnden.
Längre upp vid hamnen finns det idag redan en staty på Gert Fredriksson. Tommy Jonsson (M) säger att de funderar på något annat lämpligt som skulle passa vid stadion. Conny Edholm från Nyköpings kanotklubb fyller i:
– Gör nånting där han är lite mer muskulös. Gert sa att det var för lite muskler på statyn och jag håller med honom.
Den stora invigningen sker som sagt i samband med invigningen av kanot-SM i Nyköping den 11 juli. Kommunen har gjort stora satsningar inför mästerskapet. De har bland annat lagt i nya vågdämpare för 2,8 miljoner kronor.
– Det är så kul, klubben fyller 90 år och vi har SM. Vi får ett lyft med vågdämparna som höjer kvalitén på banan. Hamnen har gjort ett jättebra jobb med att lägga ut banan, säger den tidigare svenska olympiska kommitténs ordförande Stefan Lindeberg som hjälper till att utveckla kanotstadion från kanotklubbens håll.
Kultur- och fritidsnämnden köper även in fem nya bryggor till en ny sprintbana på 100 meter.
– Vi köper in det för att vi inte ska plocka bort bryggor från allmänheten. Så det är både för ett allmänt- och idrottsintresse, säger Björn Fredlund (S) på kultur- och fritidsnämnden.
Både sprintformatet och vågdämparna är en satsning för att göra sporten mer attraktiv för publik, men även för att det ska bli lättare för nybörjare och barn att börja paddla. Det finns även planer på att byta ut bojarna på banan innan SM.
– Jag kan lugnt säga att Nyköpings kommun ger de bästa stödet en kanotklubb kan tänka sig och Nyköping har blivit lite av ett kanotmecka, säger Conny Edholm, Nyköpings kanotklubb.