Kernen firades – och laddar om för intressant VM-start

Roliga kanotdagar. Dennis Kernen firades ordentligt i samband med Nyköpings Kanotklubbs KM-medaljutdelning. Nu drar han vidare mot VM i Köpenhamn i en ny, mycket intressant K2:a.

Dennis Kernen firades ordentligt av Nyköpings KK efter bronset på U23-VM på K1 500 meter. Kernen åkte sedan till Örkelljunga för att finslipa i en mycket intressant K2:a inför VM i Köpenhamn nästa helg.

Dennis Kernen firades ordentligt av Nyköpings KK efter bronset på U23-VM på K1 500 meter. Kernen åkte sedan till Örkelljunga för att finslipa i en mycket intressant K2:a inför VM i Köpenhamn nästa helg.

Foto: Tomas Larsson

Kanot2021-09-11 09:42

Nyköpings KK har mera OS-medaljer än någon annan svensk idrottsklubb, men saknade en medalj på U23-VM – tills Dennis Kernen fixade bronset på K1 500 meter i den portugisiska hettan.

– Det känns absolut som en stor grej. Jag hade inte lyckats ta mig till en VM-final tidigare, var nära på JVM en gång – men nu är det med marginal på både K1 1000 och K1 500 så det är klart att jag är nöjd, säger Kernen.

undefined
Glada KM-medaljörer firades med det så framgångsrika Nyköpings KK:s allra första medaljör på et U23-VM.

– Direkt efteråt började jag tänka på alla som har betytt så mycket för en längs vägen ända sedan de första paddeltagen man tog i Katrineholm.

På ett år har Kernen gått från att nosa på brons i svensk konkurrens till att tumma på ett VM-brons.

– Ja, skillnaden är extremt stor. Det som känns inspirerande för framtiden är dels att jag förvisso gör årets bästa lopp, men inte känner att det är något abnormt – ändå är jag ganska nära guldet. 

Förutom en snabbare paddlingsfrekvens i K1:an ligger mycket mentalt.

– Den största skillnaden i år är att jag tycker att det är ROLIGT att tävla och höjer mig i mästerskapsloppen – så var det inte innan. 

Det var mycket att smälta när K2-satsningen mot OS som inte höll har bidragit till en grym prestationskurva i K1:an. Kernen är ikapp tidigare så överlägsna Sverigeettan på K1 500 och 1000 meter, Martin Nathell. Nu paras de ihop på ett första mästerskap.

– Det känns lättare att ladda om efter K1-urladdningen när jag får fokusera på något helt annat i Köpenhamn, en ny besättning som förhoppningsvis kan bli något riktigt bra för flera år framöver, säger Kernen.

Nathell har gått på kanotgymnasiet i Nyköping och bodde kvar tre år, men har flyttat tillbaka till Skåne och det är i Örkelljunga som de ska finslipa formen.

– Jag kommer med bra form och hans är på uppåtgående. Nu ska vi trimma ihop oss. Allt vi paddlar där nere kommer att vara i K2:an. 

Både Kernen och Nathell brukar sitta längst fram. Martin är några kilo tyngre och har ett mera utpräglat 1000-metersdrag, så Kernen sitter kvar fram.

– I grund och botten är vi båda 1000-meterskanotister så det ska fungera rent tekniskt. Problemet är att vi inte har kört några större tävlingar ihop. Några testlopp har det blivit och det finns absolut ändå förutsättningar för att vi ska kunna paddla ganska bra redan i Köpenhamn...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!