För ovanlighetens skull befinner sig Erik Holmer i Sverige. Förberedelserna för OS i Paris 2024 kan han starta även på hemmaplan. Men helgen som var passade han på att besöka POW Nordics Summit i Åre.
– Jag tycker det är väldigt viktigt med miljöhållbarhet även inom idrotten och POW (Protect Our Winters) är den mest framstående rörelsen inom idrott och hållbarhet, säger han.
Erik har känt till organisationen i många år, men inte engagerat sig i den eftersom han tyckte att den mer var riktad mot vintersporterna.
– Det var inte förrän i samband med Tokyo-OS som jag förstod att det gällde mig också. En volontär kontaktade mig då. De hade sett att jag hade ett POW-märke på min hjälm.
Vem som helst kan gå med i organisationen.
– Det är en bredare rörelse än bara för dem som håller på med vintersporter. Den drivs som en förening som vem som helst kan vara med i. Hela poängen är att samla så många röster som möjligt för att kunna driva på.
I världscupspremiären förra helgen i Sölden, Österrike, fick man slakta en glaciär för att få tillräckligt mycket snö till tävlingen. Är det sådant ni försöker stoppa?
– Några hundra atleter har undertecknat ett brev till FIS om att flytta säsongen och det var i sin tur ett initiativ av POW. Man ville att säsongen skulle flyttas fram en månad, nu blev det knappt en vecka. Men som jag förstår det jobbar man på att få säsongen framflyttad ytterligare till nästa år.
Erik bor ofta nere på kontinenten och har sett klimatet förändras markant genom åren.
– Även om man vet om det så är det annorlunda att se det på plats.
Vad gör du för POW?
– Det är väldigt olika var ambassadörer och volontärer bidrar med, men gemensamt är att man ska använda den plattform man har och uppmärksamma miljöhållbarhetsfrågan och driva på för att få till en förändring. För mig är mycket kopplat till idrotten och den miljö jag är i.
Erik säger att just resorna inom elitidrotten är svåra att undvika.
– Jag har valt att avstå interkontinentala resor för träning och hålla mig i Europa så jag slipper att flyga mer än nödvändigt. För oss inom kanot är det en utmaning med utrustningen eftersom det inte går att ta tåg med kanoterna, då gäller det att samordna transporter så att inte alla flyger var för sig med sin kanot. Det är stora utmaningar, men man får ta det steg för steg och börja någonstans. Det gäller att visa vad vi tycker, det kan driva på en förändring.
Även banorna forspaddlarna tävlar på påverkar miljön.
– De drar mycket energi. Det finns somliga som tycker att vi ska paddla mer i naturliga forsar, men då är det svårt att garantera att parameterna är lika för alla under tävlingen. Så det är inte helt okomplicerat. Men det viktiga är att vi tittar på det här tillsammans.
Både FIS och SOK är med i FN:s Sports för climate action.
– Tanken är att man ska halvera sin miljöpåverkan till 2030 så det är mycket som måste hända för att vi ska nå dit.
Erik Holmer håller just nu på att skriva en C-uppsats om hur elitidrotten kan bli hållbar.
– Så vi får se vad jag kommer fram till, ha ha, ...men det ligger i elitidrottens natur att den ska vara global och samla alla från hela jorden. Och det är nog det finaste inom idrotten och har ett värde i sig.