Under hösten kommer ett politiskt beslut tas om kraftverkens vara eller inte vara i Nyköpingsån. Nyköpings kommun köpte kraftverken för tio år sedan och nu ska ett beslut tas om de ska avvecklas eller utvecklas. Nyköpings forspaddlare jobbar gemensamt med Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen och Svenska kanotförbundet för att släppa loss krafterna i ån.
– Det här är något som kan bli väldigt bra för oss forspaddlare. Om de gör om ån så kommer vi att göra om banan också så att den blir mer anpassad för slalom och olika vattennivåer. Om det här går igenom kommer det bli väldigt bra för kanotgymnasiet och slalom överhuvudtaget, säger Fredrik Wahlén, landslagspaddlare samt lärare på nämnda gymnasium.
Han befinner sig just nu med en annan av föreningens paddlare, Erik Holmer, i Spanien för årets fjärde världscuptävling.
Föreningen har under många år hoppats och jobbat för att kraftverken ska plockas bort.
– Det kommer att bli ett helt annat flöde i ån. Det har med fallhöjd att göra. Nu stannar man vattnet så tar man bort dammarna blir det ett helt annat flöde. Fallhöjden jämnas upp och vi får en annan typ av forssträcka.
Kommer det inte att bli väldigt lite vatten på somrarna då utan kraftverken?
– Det är alltid lite vatten på somrarna och kan vi få vara med och bestämma hur vår forssträcka ska se ut så kan vi anpassa den så att vi även i lågt vatten får en bättre fors än vad vi har nu. Just nu står det helt still, men om vi kan göra om sträckan så kommer det att fungera även i lågt vatten, säger Fredrik Wahlén och fortsätter.
– När vi bygger om kommer vi att kunna kontrollera hur mycket vatten det ska vara i kanalen. Om det är mycket vatten, som på vintern, kommer vi kunna bestämma hur mycket vatten som ska rinna genom vår kanal. Allt annat vatten får gå bredvid.
Tanken är att man ska bygga en bana vid Perioden liknande de som man tävlar i internationellt.
– Det kommer kanske inte att vara en klassisk betongbana, men en liknande. Då skulle man kunna arrangera en tävling mitt i sommaren, det vågar vi inte göra just nu, men framför allt skulle vi kanske kunna arrangera en internationell tävling och det är något vi saknar i Sverige.
Och för dig som är lärare på kanotgymnasiet också borde en fri fors vara positivt också?
– Verkligen. Forsen behöver fler utmanande moment kan man säga. Kan man få in fler variationer på banan kan man träna bättre. För KG-eleverna kommer det att bli väldigt bra träning på hemmaplan och man behöver inte åka utomlands lika mycket.
I slutändan kan Sverige alltså kunna skicka bättre forspaddlare till OS alltså?
– Ja.