Sveriges mest centrala klättervägg till Nyköping

Snart går det att klättra på Borgarberget eller Klockberget, som klippan vid Stora Torget i Nyköping kallas i folkmun.

Nyköpings klätterklubb förbereder klättring på Borgarberget vid Klockberget

Foto: Jens Alvin

Klättring2024-07-22 04:43

Nyheten i korthet

  • Nyköpings klätterklubb har inlett arbetet med att skapa en klättervägg på Borgareberget, centralt beläget i staden.
  • Klätterväggen, som kommer att ha fem till sex klätterleder, invigs vecka 34 och kommer att användas för klubbträning och kurser.
  • Klubben har skrivit ett nyttjanderättskontrakt med Nyköpings kommun och har godkänt planerna med kommunens trädgårdsmästare.

Under onsdagen påbörjades arbetet på baksidan av berget. På plats fanns representanter från klättringsklubben i Nyköping.

– Det är det som är så unikt. Bra, fin klättring mitt inne i stan, det är inte många som har. Jag vet inte något ställe i Sverige där man kan klättra så centralt och jag borde veta. Jag jobbar på Svenska klätterförbundet, säger Mikael Knutsson.

Fem så kallade ankare kommer att borras in i berget och med hjälp av dessa ska man med rep kunna klättra upp och fira sig ned från klippan i olika leder. 

undefined
Borgarberget ligger väldigt centralt i Nyköping, precis bakom Stora torget, därför hoppas klätterklubben kunna få många som vill testa sporten. Just nu har föreningen 75 medlemmar varav hälften är barn och ungdomar.
undefined
Dennis Lammes borrar fast ett av ankarna som sitter i bergväggen.
undefined
Dennis Lammes och Mikael Knutsson på det högsta partiet på bergväggen. Här är det runt tio meter ned till marken.

– Nu har vi stått och tittat och hittat fem, sex stycken självklara linjer. Om man tittar här så kan det under mossan finnas en spricka. Det kan bli en bra linje. För här kan man sätta en hand eller fot.

Där det är som högst, vid själva tornet, är det cirka tio meter ned till marken, som lägst runt sex.

– Det blir perfekt för våra barn och ungdomar att träna, men kanske även för deras föräldrar som kommer hit för att titta. Och här hoppas vi även kunna ha kursverksamhet. Klättringen kan vara superlätt eller så svår som man vill, säger Mikael Knutsson.

Föreningen har jobbat sedan i våras att få till ett avtal med Nyköpings kommun och nu är alla papper påskrivna. De har ett nyttjanderättskontrakt. Klättringsklubben har även varit i kontakt med kommunens trädgårdsmästare för att kolla så att det är okej att plocka bort mossan på klippväggen.

– De kommer att röja bort en del träd, men så finns det även sådant som måste vara kvar. Men där har vi en bra dialog.

undefined
Jonas Nilsson och Dennis Lammes tar ut en klättringsväg. De bästa är när det finns skrevor att ta tag i med händerna.
undefined
Mikael Knutsson är glad att föreningen lyckats få till ett avtal med Nyköpings kommun. "De har verkligen hjälpt oss att få till det här, till och med lämnat ett bidrag tillsammans med RF Sisu" säger han.
undefined
Ankaret, som borras in i bergväggen av en tio centimeter lång bult, kan klara en vikt på 2,9 ton. "Så de är väldigt säkra", säger Mikael Knutsson.

Ni kommer inte att göra något mer med väggen än att borsta bort mossa och borra in några ankare?

– På en av lederna kommer vi att sätta upp bultar löpande för just den typen av klättring. För då kan vi köra kurser i det också. Men det är allt.

Invigning av väggen kommer att ske någon gång vecka 34.

– Då samlar vi ihop ledare till en öppen prova-på för kidsen. Det kommer inte att kosta något. Sedan hoppas vi kunna vara med under Sportveckan och när det är evenemang på torget. Och ha vanlig klubbträning.

Ni är inte oroliga att andra kommer att använda sig av det ni sätter upp och klättra när inte ni är på plats?

– Jag tror inte att det kommer att hända. Vi tar ansvar för det vi gör och den installation som vi gör, men vi kan inte ha någon vakt på plats hela tiden. Vill man klättra här så är det bästa man kan göra att kontakta klubben.

Karta: Klockberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!