Hannes Puman befinner sig just nu på en klippa i Sydfranska Gap där han ligger i träning inför de kommande världscuptävlingar i Chamonix och Briançon.
– Här finns väldigt fina förutsättningar och en märkbar tradition för sportklättring, säger 23-åringen som sedan ett par år bor i Göteborg där han läser kemi, teknik och fysik på Chalmers.
Nyligen tog han sig vidare till semifinal vid tävlingarna i Österrikiska Innsbruck och Schweiziska Wyllars – resultat som han gärna slipar vidare på.
– Jag kom på 14:e plats i Innsbruck. Det är inte jättebra, men okej.
Till årets sommar-OS i Japan debuterar klättring som sport och alla deltagare tävlar i de tre grenarna lead, boulder och speed.
– Jag satsar på att komma med till OS i Paris om tre år. Tills dess ska tävlingsformatet göras om och då räcker det att vara riktigt vass i en gren. Det passar mig bättre, då vi i Sverige inte har några vettiga förutsättningar att träna i grenen speed.
Hannes Puman började med klättring som åttaåring och hans talang märktes tidigt. Klätterväggen i Bollhuset byttes snart mot nya utmaningar och han vann både JSM och NM i unga år.
– I Sverige finns fina träningsmöjligheter till en viss nivå och om man bara vill klättra för att det är kul räcker det långt. Det märkte jag efter min första Europatävling. Sverige ligger ganska så långt efter de stora klättringsnationerna och det tror jag beror på att riktigt bra förutsättningar saknas.
Vilka är de främsta nationerna inom sportklättring?
– Alpländerna har historiskt varit starka inom sporten. Japan har många duktiga klättrare och USA har kommit starkt på sistone.
Satsningen mot OS, all träning och resandet mellan tävlingarna finansieras med hjälp av stöd från Sveriges olympiska kommitté, SOK:s topp- och talangprogram.
– Det är en välkommen uppbackning och något som gör det enklare för mig att bara fokusera på klättringen.
När når en klättrare åldersmässigt sin topp och hur länge kan hen hålla sig kvar på elitnivå?
– Det tar tid att få upp fingerstyrka och bra teknik och jag tror att OS 2024 kan passa mig bra. Härom året var det en fransk kille som vann världscupen. Han var 35 år då och hade tävlat på elitnivå i 15 år, så det går att hänga med ganska länge.
Det långsiktiga målet är en främst en plats i Paris-OS. I närtid fokuserar Hannes Puman på världscupen och säsongen höjdpunkt – VM i Moskva i mitten av september.
Hur gör du för att hålla dig motiverad?
– Alltså, klättringen har tagit mig till ställen över hela världen. Det är helt fantastiska platser och då finns det massor kvar att upptäcka och klättra på. Motivationen har aldrig varit ett problem för mig, jag bara har det.