Från inställt till rekordstartfält

Utan huvudtränare var läget dystert för Nyköpings SK:s konståkningssektion i början av säsongen, nu har klubben rekordstort deltagarantal vid helgens Gästabudspiruetten.

Gästabudspiruetten har ett rekordstort deltagarantal från arrangörsklubben Nyköpings SK och den lockar dessutom många deltagare från distriktet, östra Götaland.

Gästabudspiruetten har ett rekordstort deltagarantal från arrangörsklubben Nyköpings SK och den lockar dessutom många deltagare från distriktet, östra Götaland.

Foto: Mikael Andersson

Konståkning2019-11-13 17:00

På lördag blir det konståkning för hela slanten på Rosvalla i Nyköping. I våras kunde inte NSK:s Gästabudspiruetten genomföras på grund av för få startande, nu är det hela 62 åkare som är redo att snöra på sig skridskorna. Av dessa kommer rekordmånga, 17 stycken närmare bestämt, från arrangörsföreningen Nyköpings SK.

Men att det ens finns en sektion i NSK som sysslar med konståkning i dag är kanske lite överraskande med tanke på de problem som klubben hade efter att föredetta huvudtränaren Louise Sonne Schjellerup flyttade tillbaka till Danmark i våras.

– Det var jättekris ett tag där i somras när vi inte fick tag i någon huvudtränare. Vi hade skrivit ett kontrakt med en kille från Luleå i maj, men då hoppade han av och sedan har vi letat. Vi kan ju inte bedriva någon verksamhet utan en huvudtränare, säger Pasi Rönkkö i föreningen.

Det var då de kom i kontakt med Erica Ring från Vallentuna. En tjej som jobbat som konståkningstränare i tio år, men som även har haft tränarroll i cheerleading och gympa. Hon har pluggat på GIH, gått Svenska konståkningsförbundets elittränarutbildning och har en bakgrund som tävlingsåkare i singel. I slutet av augusti började hon sitt nya jobb som huvudtränare för NSK.

– Det här var en möjlighet för mig att förverkliga en dröm. I Nyköping skulle jag få jobba heltid som tränare och hjälpa till att bygga en klubb från grunden, säger hon.

Och hur har månaderna med NSK varit?

– Det har varit otroligt kul att jobba med de här tjejerna. Det finns en härlig klubbanda här, tjejerna kommer till träningen och vill verkligen lära sig något så det är kul för mig. De har hjärtan av guld allihopa.

Klubben har just nu 74 aktiva konståknings medlemmar på ungdomssidan, 17 av dessa är med i tävlingsgruppen, och sex vuxna.

Har namnbytet till NSK hjälpt er något?

– Inte på så sätt att vi fått fler medlemmar, men vi har ju inte aktivt gått ut och rekryterat heller. Men det är nästa steg. Just nu så har vi ledare om fler vill börja träna konståkning så vi kan växa. Jag vet egentligen inte var smärtgränsen går, säger Pasi.

Till Gästabudspiruetten kommer 62 åkare till start från distriktet östra Svealand. Förutom Nyköping ställer klubbar från Eskilstuna, Norrköping, Sigtuna, Katrineholm (Backa KK) och Örebro (KK Lutz) upp.

– Vi har två miniorer, fem som tävlar i ungdomar under 13 år, sju under 15 år och så tre juniorer, berättar Erica. 

Erica Ring är NSK:s nya tränare.
Erica Ring är NSK:s nya tränare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!