Nya regler på isen – både bra och dåligt enligt åkarna

Ett nytt tävlingssystem ska minska pressen på unga åkare i Sverige. Det blev debut för Nyköpings KF:s tjejer vid helgens hemmatävling, Gästabudspiruetten. De nya reglerna togs emot med blandade känslor.

Nyköpings konståkningsförening arrangerade en tävling under lördagen.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Konståkning2024-11-18 14:14

Nyheten i korthet

  • Ett nytt tävlingssystem för konståkning har introducerats i Sverige för att minska pressen på unga åkare. Systemet har mottagits med blandade känslor av åkarna.
  • Det tidigare systemet med klubb- och stjärntävling har ersatts med system 1- och 2-tävling, där åkarna tävlar med ett program vardera.
  • Ändringarna har gjorts för att åkarna ska kunna "flytta mellan" klasser och inte behöva invänta tester, vilket minskar stressen på åkare som tidigare måste testa upp en nivå inför en specifik tävling.

– Jag tycker att det gamla är bättre. Då kan vi se de exakta poängen och placeringen. Det kan vi inte göra nu, säger Tindra Malmqvist, 14 år, som har hållit på med konståkning i sex av dessa.

undefined
Tindra Malmqvist och Elsa Hult har olika åsikter om det nya systemet.
undefined
Tindra Malmqvist testade ett nytt program i Gästabudspiruetten och var lite orolig för hur det skulle gå.
undefined
Tindra Malmqvist testade ett nytt program i Gästabudspiruetten och var lite orolig för hur det skulle gå.
undefined
Tindra Malmqvist.
undefined
Tindra Malmqvist.

Hennes klubbkompis Elsa Hult, 14 år, har en helt annan åsikt.

– Jag gillar det nya. För att det är mer specifikt vad vi ska ha med i programmet. Det är jämnare nivå, säger hon. 

undefined
Elsa Hult tar sats för ett hopp.
undefined
Elsa Hult var lite orolig för om hon skulle klara det nya axelhoppet under tävlingen. "Jag har satt det runt 20 gånger på träning, så det känns lite nervöst" säger hon.
undefined
Elsa Hult.
undefined
Elsa Hult.

Det tidigare systemet med klubb- och stjärntävling har förbundet tagit bort. Det ersätts med vad som kallas system 1- och 2-tävling. 

I system 1 tävlar åkare som behärskar alla enkelhopp och något dubbelhopp. I system 2 måste åkaren kunna minst två dubbelhopp och vara på gränsen att testa en trippel.

Tjejernas tränare Erica Ring förklarar att ändringarna gjorts med anledning av att åkarna ska kunna flytta mellan klasserna och inte behöva invänta tester. Därmed reduceras stressen på åkare som tidigare måste testa upp en nivå inför en specifik tävling. 

Var det gamla systemet för pressande för åkarna?

– Nej, det är mer att RF Sisu (Riksidrottsförbundet tillsammans med Studieförbundet Idrottsutbildarna, reds anm) kommit med nya regler. Alla idrotter har fått till uppgift att ordna sitt reglemente så att de passar de nya reglerna. Så även om vårt system var uppskattat av många har det gjorts ändringar, säger Erica Ring. 

Hon säger att de gamla reglerna tolkades som att alla åkare var tvungna att satsa och att man inte kunde hålla på med konståkning för skojs skull.

– Men nu är det i stället många åkare som slutat för att de hamnat på en tävlingsnivå som de inte var intresserade av att vara på. Det har blivit för flummigt. Jag tror att det nya systemet är bra för de yngre åkarna, men inte för de äldre.  

undefined
Elina Kusiak ser både positiva och negativa saker med det nya reglementet.
undefined
Elina Kusiak var rädd för en stegkombination men domarna gav bra poäng till henne under Gästabudspiruetten.
undefined
Elina Kusiak.
undefined
Elina Kusiak.

Klassernas namn har gått från en sammanslagning av ålder och nivå, till exempel minior stjärn/B, ungdom 13 stjärn, till färger – som vit, gul, grön, blå, röd, grå och svart. Nivån stegras och arrangören fördelar åkarna i någorlunda åldersindelning utifrån anvisningar från förbundet. Detta för att anpassa struktur och utveckla konståkningen utifrån modellen "alla på is hela livet".

Elina Kusiak, 16 år, har gått från att vara B-åkare till att bli grön.

– Det nya systemet är både bra och dåligt. Det känns lite konstigt, men jag gillar att de delar upp det mer och att det är mindre grupper. Och att det är mer anpassat för nivån. Det är tydligare, säger hon.

Hon ska snart ge sig ut på isen för en uppvärmningsrunda.

– Jag behöver nog jobba mer på stegfrekvensen. Den har blivit bättre, men den kan bli ännu bättre, säger hon inför sitt åk.

Målet i år?

– Jag skulle vilja landa ett dubbelhopp. Jag hade en dubbel Salchow tidigare, men jag har tappat det. Det började med att jag bytte skridskor och nu har jag inte hittat det riktigt. 

undefined
Meja Hellborg kom på pallplats i sin klass.
undefined
Meja Hellborg, NKF, värmer upp inför tävlingen.
undefined
Meja Hellborg.
undefined
Meja Hellborg.
undefined
Meja Hellborg.
undefined
Meja Hellborg
undefined
Meja Hellborg.
undefined
Meja Hellborg.

Meja Hellborg, 15 år, kör också i den gröna klassen och erkänner att hon inte riktigt hänger med vad gäller de nya reglerna.

– Men det är första tävlingen så det kanske blir klarare, säger hon.

Hon fick sitt program i somras och är lite orolig för ett axelhopp.

– Jag har klarat det på träningen, men fått spärr lika många gånger, säger hon.

När lördagens alla åk var avklarade visade det sig att Elina Kusiak tagit en silverplats och Meja Hellborg ett brons. Tindra Malmqvist kom på femte och Elsa Hult på en delad sjundeplats. 

undefined
Alice Nelander Mundt, Gnesta IK, slutade på en delad sjundeplats i den gröna klassen.
undefined
Alice Nelander Mundt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!