Albin Stålberg har fått bra start i Motala

Albin Stålberg har bytt klubb från Örebro till Motala i sin elitsatsning. Och i den första större utmaningen visade Nyköpingscyklisten gamla goda takter i att vara härligt orädd och åkstark.

Nyköpingskillen Albin Stålberg på den för honom så välbekanta vägen ut mot Söra trivs i den nya klubben Motala, som har ett av landets starkaste elitcykelstall.

Nyköpingskillen Albin Stålberg på den för honom så välbekanta vägen ut mot Söra trivs i den nya klubben Motala, som har ett av landets starkaste elitcykelstall.

Foto: Tomas Larsson

Landsvägscykling2021-06-02 19:14

Just att det var ihållande regn hela SWE cup-tävlingsdagen gjorde absolut ingenting. Tvärtom.

– Jag gillar race när det regnar; man får en speciell känsla i kroppen. Det ger en köttig känsla som jag älskar. På slutet tänkte jag att ”jag måste ju testa och göra någonting”. Ett tag tänkte jag ”fan, varför gjorde jag det här rycket”. Det var jobbigare än jag tänkt mig. Men klungan kom inte i kapp när jag fick hjälp av annan kille, säger Albin.

Stålberg slutade tolva; åkmässigt var det många som gav honom värmande ord efteråt. Det blev lite spontant att Albin skulle tävla. Han kom jag från långvarigt problem med ett knä och ville mest hjälpa laget så mycket som möjligt.  

– Jag var nervös innan i och med att jag var osäker på min knäskada. Men jag blev inspirerad av Gustav Johansson när han frågade om jag inte skulle köra. Då tänkte jag att det är lika bra att komma i gång.

undefined
Albin Stålberg figurerade i ungdoms- och yngre juniorlandslag men fick sedan flera säsonger förstörda.

CK Dainons sistaårsjunior fick mekaniska problem med cykeln. Albin kände inte av knäskadan.

– Nej, jag har också tränat förebyggande på gym.

Nya klubbkompisen Hugo Forssell var bäste svensk och leder cupen i sammandraget. Motala har ett av landets bästa lag.

– Det är många roliga grabbar i laget som är väldigt duktiga på att cykla. Jag växer mer och mer bara genom att ha träffat dem och tränat gemensamt ett antal gånger under våren. Det känns framför allt som att det är KUL med cykel igen, säger Stålberg.

– Kroppen hade det väldigt kämpigt både psykiskt och fysiskt under flera år. Nu har jag vuxit mentalt, så fast jag jobbar heltid känns det mycket bättre än under studietiden på cykelgymnasiet.

undefined
Nu trivs Albin Stålberg med cykellivet, trots att han kombinerar cykelsatsningen med ett heltidsjobb och pendling från hemmet i Nyköping till arbetet i Stavsjö.

Träningsprogrammet just nu utformat för att nå bästa möjliga SM-form 20 juni. Det blir en platt SM-bana i Tierp så helgens tävling i Arlanda blir en fin genomkörare.

– Det är roligare med en kuperad bana, men platt kan passa mig i det skede jag är i nu...

SM kommer egentligen lite hastigt inpå med tanke på knäproblemet.

– Det tar lång tid att bygga upp form, men nu har jag fått en bekräftelse att jag har en stark grund, säger Albin Stålberg lugnt och sätter sig på cykeln igen.

Han tar sikte mot Runtunahållet. Och det är tre timmar på sadeln som gäller. Kvällssol just denna onsdag – och på träning funkar det vädret trots allt bättre än regn.

– Det blir fint. Just nu kör jag mycket ensam för jag har mina intervaller som jag måste tröska igenom...

undefined
Albin Stålberg tar härnäst sikte på SM.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!