För ett par dagar sedan sprang hon för första gången 30 kilometer, från Nyköping till discgolfbanan i Oxelösund och tillbaka igen.
– Själva passet kändes jättebra, jag höll ett tempo som jag vet att jag klarar av. Det är efteråt man känner att man sprungit 30 kilometer och då behöver man återhämta sig. Men långpassen tar tid. Det där tog strax under tre timmar, säger hon.
Vi har stämt träff bakom vårdcentralen på Ekensbergs friluftsområde. Mountainbikecyklister avlöses av promenerande hundägare och joggare den här annandagpåsken.
– Jag har inte sprungit så mycket här ännu, det har varit för isigt. Men annars var det här jag började. Jag ville inte spring på gatorna så att folk såg mig, då var det bättre att cykla upp hit och springa, säger Ida Klerck.
Den 1 juni ska hon göra precis det, visa upp sig för en mängd människor under Stockholm marathon, men nu är hon bättre rustad mentalt. Men det har varit ett år med både bakslag och framgångar.
Ida Klerck har en bakgrund som friidrottare. Tränade sporten i tio år innan hon slutade när hon var 15. Kärleken till löpning har dock alltid funnits där och hon har försökt börja igen. Gång på gång har hon dock stött på samma problem, hon har gått ut på max, tappat motivationen och tröttnat. När så pappa och bror skulle springa Midnattsloppet i Stockholm förra året kände hon sig redo att testa igen.
– Skillnaden nu är att jag tagit det mycket lugnare. Tidigare spurtade jag direkt i spåret, fick massor av flås men orkade inte så mycket. Det blev en dålig känsla av hela löpupplevelsen.
Ida Klerck säger att det är bättre att i början växla mellan att gå och jogga under passet för att kunna skapa en bra känsla till löpningen.
Är det något du själv kommit till insikt med eller har du fått hjälp på traven?
– Jag har blivit lite influerad av Tiktok, Instagram och massor har tipsat om att man ska börja långsamt. Och det verkar ju ha fungerat, säger hon med ett skratt.
– Det är lite allt-eller-inget mindsetet som jag varit tvungen att plocka bort. Man ska inte gå in fullt ut direkt, för då blir det inte bra. Det blir ingen hållbar rutin. Det går ett tag och så blir det för jobbigt...för man vill ju att det ska vara kul också.
Trots det fick hon problem med sina knän efter bara ett halvår och kunde knappt träna förra sommaren.
– När jag började få kondition blev jag lite galen. Tempot blev för snabbt för kroppen att hantera. Felen folk brukar göra är för snabb tempo- och distansökning. Man ska öka med runt tio procent i intensitet varje vecka för att det ska vara hållbart för kroppen. Och det gjorde inte jag. Mellan april och maj ökade jag med det dubbla.
Fokus har efter Midnattsloppet gått över till maratontänk. Långpassen är ett måste. Ida Klerck berättar att hon förrförra veckan sprang 73 kilometer och den här 67 sammanlagt.
– Det är tur att jag pluggar på distans, då kan jag bestämma min tid bättre.
Ida Klerck tar hjälp av onlineföretaget Löpskolan som lägger upp hennes träning. När hon känner sig lite nere får hon pepp av sina följare på Tiktok, som ligger på runt 5 500.
– Jag är ganska öppen med vad jag skriver där. Jag går ut med vad som går dåligt och med vad som går bra. Folk skriver att de blivit inspirerade av mig och att de börjat springa. Och det är något som får mig att fortsätta.