Snöbrist och familjepussel – Nyköpingsparet kämpar mot oddsen

Ett par veckor kvar till Vasaloppet – och barmark i Sörmland. Hur får man då till effektiv träning? Nyköpingsparet Karin Börjeskog, 43, och Stefan Götesson, 40, har en plan.

Karin Börjeskog och Stefan Götesson har goda förhoppningar att plocka hem den svenska klassikermedaljen.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Längdskidåkning2025-02-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Nyköpingsparet Karin Börjeskog och Stefan Götesson förbereder sig för Vasaloppet trots brist på snö genom att träna på rullskidor.
  • Paret kämpar med att balansera familjeliv och intensiv träning, men ser fram emot att avsluta jakten på klassikermedaljen den 23 februari.
  • Trots utmaningarna med rullskidåkning, ser de det som en möjlighet att stärka sin fysik och teknik inför loppet.

– Söndag klockan 07.00 står vi där längs fram i första led, säger Karin Börjeskog.

För fotograferingen med SN har paret plockat på sig vad de ha den 23 februari, då det första av två Öppet spår-lopp avgörs. Även skidorna, även om Karin Börjeskog först frågar sin man om det verkligen är okej, när det inte finns någon snö på marken.

– Det som vi kommer att säga efteråt är att vi inte fått fem–sex timmar i sträck på snö, säger hon.

Balansen mellan familjeliv och träning har också varit svår att få ihop. Båda säger att det är perfekt att ha samma mål, träna och peppa varandra, men att mängdträningen tagit ut sin rätt på den övriga familjen.

– Vi är jättebra förebilder för våra barn, men jag tror nog att de är glada när det här är över, säger Karin Börjeskog.

undefined
Så många mil på snö har det inte blivit den här vintern, för Karin Börjeskog.
undefined
Stefan Götesson kommer från Dalarna, men det här är första gången han kommer att köra Vasaloppet.

Jakten på klassikermedaljen avslutas i Mora den 23 februari. Då har paret klarat av Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet – och så den klassiska niomilatävlingen på skidor. Alla tävlingar måste klaras av i rak följd efter varandra.

Eftersom det bara är en tävling kvar så är stämningen inför lite mer pressad än tidigare. Klarar de inte att ta sig från Sälen till Mora måste de göra om hela resan.

– Vårt fokus blir att dricka ingefärsshot och multivitamindryck för att hålla oss friska. Man får en viss förståelse när de stora idrottsstjärnorna väljer att isolera sig. Man har ju lagt ned mycket tid på träningen, så man vill inte att det ska förstöras av snuva eller halsont, säger Stefan Götesson.

– Men samtidigt kan vi inte tänka så mycket på det, utan på det som vi kan påverka – träningen, säger Karin Börjeskog.

undefined
Karin Börjeskog och Stefan Götesson byggde till och med ett hemmagym i strävan att klara den svenska klassikern. "Och vi rensade bort en massa saker vi samlat på oss", säger hon.

Det stora problemet just nu är avsaknaden av snö.

– Antingen kommer vi att åka iväg en helg, men nu funderar vi på om vi ska vara kvar hemma för att få ut mer träning och köra mer rullskidor. Då kan vi köra många timmar och barnen kan hänga med mormor och morfar. Vi får nog mer effekt på träningen på så sätt.

Båda säger att det finns för- och nackdelar att träna med rullskidor.

– Diagonalåkningen är lättare på snö tycker jag, säger Stefan Götesson.

Karin Börjeskog säger att det är mer stakning med rullskidor.

– Så man tränar jättemycket styrka både för mage och överkropp. Rullskidorna är tyngre också, så man lyfter dem inte lika mycket. Så att åka rullskidor i fem timmar är tyngre än att åka på snö, då kan man variera sin åkning.

Då borde det vara positivt att träna på rullskidor?

– Ja, man blir ju starkare, säger hon med ett skratt.

– Men det här är ju våra förutsättningar, vi kan inte påverka vädret. Nu är det bara att försöka hålla sig frisk.

undefined
Karin Börjeskog och Stefan Götesson säger att det varit svårt att få till mängdträningstid tillsammans. "När vi var upp nu och tränade åkte vi med barnen och då tränade vi två-tre timmar per dag. Vi kunde ju inte lämna dem själva i åtta timmar i stugan bara för att vi ska köra Vasaloppet" säger Karin Börjeskog.
undefined
Balanseringen mellan vardagen och jakten på formen till de olika klassiker-tävlingarna, har varit det stora problemet för Karin Börjeskog och Stefan Götesson.

I november fick de teknikträning med resten av Team Santander – 100 motionärer som gemensamt ska ta sig igenom en klassiker – uppe i Orsa, med landslagsåkaren Johan Ohlsson och dennes fru. 

– Det gav jättemycket. Hur man ska vinkla kroppen, hur man trycker upp benen lite mer och glider på ena benet, mycket stavteknik, berättar Stefan Götesson.

– Bra löp- och skidekonomi. Hur man ska tänka för att kroppen ska hålla under lång tid. Vasaloppet är som Vätternrundan, det är väldigt många timmar man är ute, säger Karin Börjeskog.

Fick ni några "aha-upplevelser"?

– Ja absolut. Jag har varit alldeles för mycket tillbakalutad. När jag ändrade på det fick jag bättre fäste, bättre glid. Jag åkte ensam med Johans fru Anna och det var "Aha, det är så här man ska göra", och då har jag ändå åkt skidor mycket under mitt liv, säger Karin Börjeskog.

Stefan Götesson berättar att han fick hjälp med hur han skulle lyfta kroppen i själva stakningen.

– För att få ut mer kraft.

undefined
Karin Börjeskog och Stefan Götesson ser fram emot att få genomföra den sista klassikertävlingen.
undefined
Dagens träning skrivs upp på en skylt i hemmagymmet.

Karin Börjeskog säger att det givetvis hade varit bättre att få ihop 50 mil skidåkning på snö innan loppet.

– Men det här ger större utmaning. Vi kan se tillbaka på det här och tänka "kommer du ihåg när vi åkte Vasaloppet och knappt hade åkt några skidor på snö?".

– Man får ta det för vad det är. Så har alla det just nu om man inte bor i Dalarna eller högre upp, säger Stefan Götesson.

Karin Börjeskog:

– Av loppen vi kört så vill jag nog åka Vasaloppet igen. Och förhoppningsvis ha en bättre vinter innan. Jag tror att man kommer att kunna göra det bättre då. Och jag vill åka det riktiga Vasaloppet, även om man får sämre tid för att man då startar längre ned i fältet. Det får vara på vår bucket-list.

Stefan Götesson vill göra om alla:

– Då vet vi vad som förväntas av oss, hur mycket tid som krävs. Och vi har ett bra upplägg i och med att vi är med det här gänget.

– Ja, vi har all träning på papper.

– Fram med pappren och börja om. Vi har konceptet.

Svensk klassiker

En Svensk klassiker består av några av de längsta och största loppen inom cykling, simning, löpning och skidåkning.

De mest klassiska loppen som ingår är Vasaloppet 90 kilometer, Vätternrundan 315 kilometer, Vansbrosimningen 3 kilometer och Lidingöloppet 30 kilometer. 

För att klara en Svensk klassiker behöver man genomföra de olika momenten skidor, cykling, simning och löpning inom en tolvmånadersperiod. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!