Lehnbom sugen på allsvenskt bandykval

Spelande tränare är alltjämt det som gäller för Oxelösunds IK-fostrade Daniel Lehnbom. Och han känner att hans Finspångs AIK i division 1 har något spännande på gång.

25 december 2018 09:00

Den 38-årige Oxelösundssonen, bosatt en bit utanför Nyköping med familjen, gillar bandytillvaron i Finspångs AIK där han nu gör sin andra raka säsong.

– En jättebra lösning där jag får mycket tid över till mina barn som är fyra och sju nu. Att spela elitserien i Motala med resor dit och hem och allt tog väldigt mycket tid, konstaterar Daniel, som dock lånades in till ett par elitseriematcher av sin förra klubb då det rådde skade- och sjukdomskris.

– Jag kände mig lite tveksam i början, men det flöt på bra där och så här i efterhand en "boost" och ett positivt kvitto att ha med sig tillbaka hit.

Och hit är alltså division 1-spelande Faik, med bra publikintresse och ett till stora delar ungt och hemvävt spelarmaterial. Men här finns även en gammal OIK-profil i form av slitvargen Johan Jansson.

– Det är en del av filosofin att bygga upp något eget, att få egna produkter att komma upp. Enda problemet just nu är väl egentligen glappet neråt – det finns inget juniorlag här utan de närmast under är 13–14 år, säger Daniel.

En potentiell knäckfråga för föreningen framöver är om det skulle bli ett avancemang till allsvenskt spel – och om det i realiteten går att bedriva en sådan verksamhet med ett spelarmaterial som i stort enbart bygger på hemvävt och egenproducerat.

– Det är en jättesvår balansgång det där. Vad händer då, om det behövs hämtas in ännu mera utifrån och truppen den här säsongen är tunn. Då blir det en helt annan budget med resor land och rike runt, säger Daniel, som ändå menar att Faik har kapacitet för en högre nivå lite längre fram.

– Det är bra tryck i föreningen i sig och jag tror ändå att man är rustade för allsvenskan om det skulle bli så i framtiden.

Inom snar framtid kommer även ett möte att hållas, där Lehnbom erfar att frågan kommer att lyftas.

– Vi får se vad som sägs där och vad framtiden blir.

Ambitionen denna säsong handlar i mångt och mycket om att utveckla och förfina det spel som han implementerade när han anslöt till klubben inför den förra säsongen.

– Låter som en klyscha, men vi vill ha en hög delaktighet i spelet och bli mer svårlästa – i stället för att bygga allt på två–tre spelare, eller att bara tokköra framåt eller att ligga på kontring. Det var prio ett när jag kom hit, att hitta en egen spelfilosofi och slåss i toppen med den.

Hans Faik håller denna säsong till i den södra division 1-serien som är att betrakta som ett getingbo.

– Ibland har det känts som att man spelat tre seriefinaler efter varandra, skrattar Daniel, vars lag finns med bland topp fyra i en just nu haltande tabell.

Han är dock inte helt på det klara med hur systemet är uppbyggt denna säsong när det kommer till kval, uppflyttning med mera.

– Inte helt säker och törs inte säga hur det blir nu då det var snack om ändringar. Förra säsongen var det bara ettan som fick kvala uppåt. Det är i alla fall ingen direkt uppflyttning. Resultatmässigt skulle jag vara supernöjd med en första- eller andraplats. Då har vi gjort det riktigt bra med ett ungt lag som inte har så mycket erfarenhet ännu.

Är det något han själv har erfarenhet av så är det den allra heligaste av heliga bandydagar. Annandagsbandyn. 2018 års upplaga erbjuder för Lehnboms del ett östgötaderby då Norrköpingsägnget Borgia gästar Grosvads IP.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rickard Jansson