Linden protesterar: "Förslaget är helt horribelt"

Linden är tillbaka i hockeyettan. Och nu har klubbarna i division 1 gått samman och ratat Svenska Ishockeyförbundets förslag om direkt upp- och nedflyttning mellan serierna. ”Förslaget är helt horribelt”, säger Lindens klubbchef Anders Björk.

12 juni 2019 16:38

Det senaste året har diskussionerna om upp- och nedflyttning inom ishockeyns tre högsta divisioner varit ett hett samtalsämne.

Och nyligen hade ligaorganisationen Hockeyettan sitt årsmöte.

Där beslutade de 37 närvarande klubbarna för att protestera och rösta nej till Svenska Ishockeyförbundets förslag om direkt upp- och nedflyttning mellan serierna.

Anledningen är att om det nya förslaget skulle träda igenom så skulle antalet platser till Hockeyallsvenskan minskas från två till en. I dagsläget kan två lag från division 1 kvala sig upp, men i det nya förslaget skulle endast ett lag kunna gå upp – dock utan kval.

– Det är inte okej att 46 klubbar får en plats att spela om. Det här är en demokratisk process där så stor del av hockey-Sverige och distriktsförbunden som 46 klubbar måste få komma till tals, tanken är att vi ska jobba tillsammans, säger Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag skulle bli mycket besviken om de struntade i de här diskussionerna, uppmaningen till representanterna från distriktsförbunden är att inte köra över oss. Vi är väldigt oroliga, det är enorma summor det handlar om.

Det är på lördag som Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte ska rösta om förslaget om direkt upp- och nedflyttning mellan serierna och Linden, som är nykomlingar i division 1, fanns med under Hockeyettans årsmöte nyligen där föreningen var med och beslutade om att rösta nej till det nya förslaget.

– Förslaget om att 46 klubbar i Hockeyettan ska göra upp om en plats i division 1 är helt horribelt. Det betyder ju att det i princip blir stängda ligor och det vore helt förkastligt om det förslaget går igenom, säger Lindens klubbchef Anders Björk.

En motaktion har tagits fram från Hockeyettan till förbundsmötet som röstar om direkt upp- och nedflyttningen.

– Vi division 1-klubbar är enade om att motsäga oss förslaget och man märker helt klart att Svenska Ishockeyförbundet dansar efter SHL:s pipa. Vi har redan tidigare visat vår ståndpunkt i detta i möten med andra klubbars ordföranden i Sörmland och hoppas att förbundet lyssnar på oss. Med 46 klubbar borde det rimligtvis finnas kanske tre-fyra platser att göra upp om och kvalserier är ju det som hettar upp stämningen i slutet på hockeysäsongen, så den rörligheten behövs för att klubbar på vår nivå ska känna att man är med och tävlar, säger Björk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Tolén