– Man märker att man börjar bli äldre.
Annat var det förr, konstaterar Johan Abrahamsson. Han siktar nämligen på sin 30:e målgång i Trosa Stadslopp när festen brakar i gång på fredagskvällen.
Första gången ställde han upp som blott tio år gammal och då så klart på en kortare sträcka.
– Det var pappa som anmälde mig då. På den tiden spelade jag fotboll, men gillade att tävla, minns Johan Abrahamsson.
Sedan blev det kortare ungdomslopp, men han fortsatte som senior från 16 års ålder. Och sedan har det rullat på.
– Det ska till en allvarlig skada eller sjukdom för att jag inte ska ställa upp. Har man varit med alla år är det bara att köra. Och skulle jag vara skadad någon gång skulle jag ändå försöka köra fyrakilometersloppet. Då kan man gå och det räknas ju också.
Några särskilda incidenter du minns från åren som gått?
– Inte för min del, men något år var det 28 grader och hög luftfuktighet även på kvällen. Löpare ramlade ihop på upploppet då. Annars har det varit rätt skönt att springa.
Allteftersom åren gått har han insett att han behövt göra en större insats för sin löpnings skull.
– Mitt sämsta lopp hade jag 2012, då blev tiden 46 någonting, då bestämde jag mig för att träna mer ordentligt. Det räcker inte att börja en till två månader innan.
Träningen har han fått själv eller via Team Nordic Trail i Trosa sedan 2014, det år han sedan har sitt personliga rekord ifrån på 35.30. Sänkning av det personliga rekordet är ett givet mål i år och han sätter extra press på sig själv med att nu ställa upp i elitklassen.
I vanliga fall är det mer längre distanser som gäller för Johan, än de 8,9 kilometer som huvudloppet på Trosa Stadslopp är. Åda wildboar race, Stockholm maraton, Göteborgsvarvet, Kullamannen och Peru maraton är bara några av tävlingarna snart 40-årige Abrahamsson deltagit i. Dessutom tränar han först och främst på löpning i skogen i vanliga fall.
– Det är lite svårt att ställa om har jag upptäckt. Att sedan gå ner på friidrottsbanan och köra 400 meter blir jobbigt, det är inte alls samma fart i skogen. På ett stadslopp blir det ju maxpuls hela tiden, så det har blivit mer intervallträning mot slutet.
Han är anmäld under stiftelsen Perus vänners namn. Som liten adopterades han från just Peru och han brinner för att hjälpa de fattiga i sitt födelseland.
Vad gäller sista dagarna inför loppet?
– Äta ordentligt, vila och samla energi. Inte göra så mycket som är jobbigt. Två timmar innan äta något man vet att man tål och inte får håll av och kanske dricka någon koffeindryck för den sista energin. Sedan är det bara att hoppas på att man prickat formtoppen, avslutar Johan Abrahamsson.