Det är konstigt Ylwa. Här går du och mockar och är skitig och nästa dag ser vi dig på tv.
Uttalandet kommer från Ylwa Westerbergs stallkompisar på Bullersta och säger en del om talmannen Per Westerbergs fru.
Vi träffas på ett av Nyköpings fik exakt en vecka innan årets Nobelfest ska äga rum. Ylwa Westerberg kommer direkt från sin mottagning och är vardagssnyggt klädd på ett coolt vis i svarta skinnbrallor och en välsydd grå rock med skinnkrage. Och hon ger ett närvarande och varmt intryck.
Som talman har maken Per Westerberg det yttersta ansvaret för Sveriges riksdag och näst efter drottningen är talmannens hustru rikets viktigaste dam. En roll som gett Ylwa Westerberg tillträde till både prinsessbröllop, statsmannamiddagar, banketter på slottet, ståtliga jubileumsmiddagar och så självklart den stundande Nobelmiddagen. Blotta tanken på att skrida ner för den pampiga trappen i Blå hallen tillsammans med världens just nu mäktigaste vetenskapsmän och diverse kungligheter, skulle göra de flesta kallsvettiga. Ylwa Westerberg ser det mer som en "lek" och numera blir hon sällan nervös.
– Nobelmiddagen är att hylla vetenskapen och det är verkligen något att hylla. De flesta middagar som jag haft förmånen att gå på är inte den riktiga världen, utan en sagovärld. Fast som tur är tycker jag att det är kul att leka, säger hon.
Vem som blir hennes bordskavaljer under tisdagens Nobelfest är ännu inte officiellt. Troligtvis blir det någon av de tre Nobelpristagarna i medicin, medan kungafamiljen av tradition har Nobelstiftelsens ordförande och hans fru till bordet. Men under oräkneliga middagsbanketter har Ylwa Westerberg flankerats av Sveriges konung.
– Det kanske låter osannolikt, men det kändes inte så märkvärdigt ens första gången jag fick sitta bredvid kungen. Han är en vanlig människa, säger Ylwa och återger en ögonblickhändelse som många föräldrar säkert kan relatera till.
– Jag minns inte riktigt vad det rörde sig om. Men under en middag sade kungen något som fick kronprinsessan Victoria att brista ut i ett "Men pappa ..." samtidigt som hon himlade med ögonen.
– Samtidigt har kungen väldigt stor integritet och det dröjde länge innan jag vågade titulera honom kungen i stället för Ers majestät. Numera pratar vi oftast om saker som händer i omvärlden och en hel del om mat. Jag vet att kungen tog väldigt illa vid sig av påhoppen och pratade en del om det. Inför den allra första middagen rådfrågade jag faktiskt riksmarskalken om vad kungen brukar vilja prata om.
Ylwa Westerberg är född och uppvuxen i Tystberga och yngst av tre syskon. Redan som fyraåring bestämde hon sig för att bli läkare när hon blev stor – och att hon skulle bli en snäll sådan.
– Jag bestämde mig av den simpla anledningen att jag fick en infektion och låg inne på Nyköpings lasarett under 14 dagar. På den tiden fick inte föräldrarna sova över och jag blev itvingad mat av personalen under den här perioden. Det ledde till att jag blev matvägrare och bestämde mig för att bli doktor och vara snäll.
1984 var hon färdig AT-läkare och när hon skulle göra sin specialisttjänst föll valet på psykiatrin.
Numera är det ångestsjukdomar och depressioner som ligger Ylwa Westerberg varmast om hjärtat. Och de stigande ohälsotalen bekymrar henne djupt.
– Vi vet att antalet personer med psykiska sjukdomar ökar, men ökningen kan bero på att man numera kallar sjukdomar vid dess riktiga namn och inte slentrianmässigt säger att exempelvis kvinnor har ryggont eller muskelvärk. Signalerna om att ungdomar mår allt sämre, måste vi däremot ta på allvar, säger hon.
Hur är du som psykiatriker?
– Jag är en bra lyssnare och det har aldrig varit svårt för mig att sätta mig in i hur andra har det. Jag tror även det är viktigt att hålla sig hyfsat jordnära i mitt yrke. Däremot har jag inte genomgott någon livskris – tack och lov. Fast det innebär ju inte att man går fri från sorger och bedrövelser.
Är du rädd för att bli gammal?
– Jag räds inte att bli gammal men har lite svårt för att vara tant. Jag brukar säga att min rätta ålder är 27 år, det var då fick jag mitt första barn och verkligen kände att "nu är jag stor" – men så är jag också väldigt mycket lillasyster.
Hur laddar du inför tisdagens nobelmiddag?
– Dagen innan googlar jag förmodligen lite om min bordskavaljer. Frisyren fixas på Urban Björn Axén samma dag – sminkar mig gör jag dock alltid själv. Nobelfestligheterna varar i nästan tolv timmar och själva middagen i fem, men det blir ändå aldrig bli tråkigt, utan det händer saker hela tiden.
Vad får stallkompisarna se dig i för klänning på tisdag?
– I år ska jag ha en röd klänning på mig som jag köpte för flera månader sedan. Den är designad av en turkisk designer och köpt på Milagro de Nahrin i Stockholm. Som tur var tog jag fram den för några veckor sedan för att välja skor till. Jag kände då att den var lite för bar i ryggen, så just nu är den inlämnad för att sys om lite. Många kommer säkert ha synpunkter på den men det får de gärna ha.