Lyckad löparfest i Trosa – men inget nytt rekord

2017 års upplaga av Trosa Stadslopp bjöd aldrig på något nytt banrekord – däremot ett glädjande deltagarantal och ett väder klart bättre än vad prognoserna ville göra gällande.

7 juni 2017 12:02

Forna landslagslöparen Mustafa Mohammed, som innehar det svenska rekordet på 3000 meter, förgyllde startfältet för herrarnas elitklass som innebar 8900 meter löpning. "Musse" positionerade sig tidigt i en tätklunga på fem man, som ju längre loppet led decimerades till två herrar. Fikadu Haft Tsadik och Haileye Eshete – båda från Etiopien. När loppet nått markeringen för 8000 meter hade rycket och nådastöten från Haft Tsadik satts in och Martin Ojukus rekord från 1997 (25,15) såg ett tag ut att vara inom räckhåll.

– Han hade nog slagit rekordet ifall han hade gått ifrån sin kompis, menade Pelle Bång i tävlingsledningen.

När den 23-årige etiopiern klippte mållinjen inne i centrala Trosa på dess kullerstensgator landade han sju sekunder över Ojukus rekordtid.

– Den näst bästa tiden vi har haft i princip, konstaterade Bång.

Musse Mohammed gav ett besviket intryck precis efter målgång. Det blev en femteplats för Hälle IF-löparen efter noteringen på 26,49. Desto nöjdare var 25-åriga Sanna Mustonen från Hässelby SK. Den etiopiska dominansen kunde som väntat ingen matcha på allvar i damklassen. Birhan Mhretu segrade på 29,37 – 16 sekunder före andraplacerade Berhan Asgedom.

– Jag visste ju att de skulle vara i täten. Jag såg dem inte ens, log Sanna.

Men när väl de två etiopiska löparessen noterats för målgång var det Mustonen som sågs först därefter.

– Och jag har ju aldrig haft ett bra lopp här i Trosa, skrattade Sanna och mindes bland annat ett framträdande som hon fick bryta i förtid.

Nu hamnade hon i ett bra läge som innebar god draghjälp från bland annat klubbkamraten Charlotte Karlsson, som bland annat har Stockholm Marathon-seger 2012 i meritförteckningen.

– Ja, jag hade en bra grupp tjejer att springa med hela vägen. Vi hade en ganska jämn fart och en kille där som hjälpte till med den. Jag hängde bara med där, beskrev Sanna.

Sanna säger sig också vara en löpare som trivs med backiga banprofiler, vilket ju Trosa Stadslopp erbjuder. Tredjeplatsen, fem sekunder före Karlsson, ser hon som ett gott kvitto inför framtida äventyr.

– Jag ska åka till St Moritz nu i juli och köra ett träningsläger inför SM. 10 000 meter bana. Det är där, på SM, jag ska vara i form. Allt innan dess är träning, sa Sanna.

Sanna var en av uppskattningsvis 1700 löpare som var med och tog del av den 31:a upplagan av Trosa Stadslopp.

– Det får vi helt klart vara nöjda med, med tanke på väderutsikterna. Det har ju varit snack hela veckan om hur mycket det skulle regna – och så kom det bara lite dugg. I Nyköping och Nynäshamn regnade det på, men här var det ju upptorkat innan första banstarten. Vi hade över 600 föranmälda vilket är jättebra med tanke på väderprognoserna innan, avslutade en nöjd och belåten tävlingsledare i Pelle Bång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rickard Jansson