Miss i starten – men K4-plats säkrad

"Jag bommade starten på 200 metersfinalen." Den tidigare Oxelösundskanotisten David Johansson är väldigt besviken efter helgens regatta i Jönköping. Chansen att bli uttagen till världscupen i K1:an är nu väldigt liten.

13 maj 2019 17:26

– Jag hade tränat på att sätta ned paddeln vid "ready", men här var starten väldigt seg så hade jag stannat till och analyserat efter försöken och semifinalen hade jag kunnat utmana Petter (Menning), säger han.

Som det var nu så stötte David i startgrinden och studsade i stället tillbaka så första och andra draget blev det ingen fart i alls.

– Jag bara såg hur Petter flög iväg bredvid mig. Orban (Peter) hade ett försprång också, men honom hann jag nästan i fatt, säger David som numera tävlar för Brunnsviken.

Starten brukar tillhöra Davids styrkor. Han har också tränat extra på delar som han tappade på ifjol när han paddlade världscup, just att man ska sätta ned paddeln på "ready" och att det nästan direkt efter "set" är dags att dra första taget, och det gjorde nu att han kom in helt fel i tävlingen.

– På 500 meter dagen efter så gick det mycket bättre. Då gjorde jag bra försök och semifinal, men tappade nog lite ork inför finalen.

Där blev han femma och på 200 meter blev det en tredjeplats.

– Om jag bara varit lite cool och tänkt till innan, säger han.

Eftersom regattan i Jönköping är det enda testloppet i år för K1:an tror han att chansen att nå en världscupsplats är minimal.

– Man kan ju hoppas att jag och Orban får paddla varsin, säger han.

Besättningarna testades förra helgen i Köpenhamn och där fick David positivt besked i varje fall.

– Jag har blivit uttagen till K4:an 500 och 1000 meter och eventuellt även i K2:an på samma distanser.

Därmed blir det världscupstävlingar i Poznan 23–26 maj och i Duisburg 30 maj–2 juni.

Fyra juniorer från Nyköpings Kanotklubb – William Berg, Erik Andersson, Karl Brodén och Rebecka Gustafsson Lönnroth – blev även de uttagna till en tävling utanför landets gränser. Det gäller en regatta i Brandenburg den 24–25 maj.

NKK-killarna tog två trippelsegrar på K1 200 m och K1 1000 m.

William vann 200 meter, Erik 500 och 1 000 meter och Karl 5 000.

Och Rebecka, hon vann allt hon ställde upp i.

Hur kommer det sig att ni har så många bra juniorer?

– Jag har faktiskt ingen aning. Det är kanske för att de peppar varandra så mycket, säger Pär Lindén, ledare i NKK.

Tävlingen i Köpenhamn och Jönköping har varit uttagning även för juniorerna som nu väntar på besked om de får en biljett till JEM i Tjeckien under försommaren..

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Gustafzon Cummings