Risk för överansträngning och skador under dubbelmöten

Kiropraktorn Björn Nilsson lär få en del extra jobb nu när Nyköpings SK:s dubbelmöten under helgerna inleds. – Skaderisken ökar för spelarna, säger han.

Speciellt ländrygg och ljumskar tar stryk under perioder när det inte finns så mycket återhämtningstid mellan matcherna.

Speciellt ländrygg och ljumskar tar stryk under perioder när det inte finns så mycket återhämtningstid mellan matcherna.

Foto:

Motion & hälsa2023-01-04 15:53

– Spelarna är ganska bra förberedda, men det som ofta sker i de här täta matcherna är att de får en överbelastning i ljumskar och ländrygg. Det är min uppfattning efter alla år. Det är där man blir trött, säger Björn Nilsson, som jobbat med hockeylagen i Nyköping under många år.

– Sedan är det alla påfrestningar med tacklingar, kroppskontakterna. Det är lätt att det blir skavanker i hela kroppen som inte hinner återhämta sig på så kort tid som det är nu. Skaderisken ökar.

Fysiskt sett, säger han, borde spelarna klara de här dubbelmötena eftersom de är bra tränade.

– Får de bara ytterligare en dags vila eller några dagar mellan en match så brukar det inte bli några problem. Det finns en återhämtningsperiod i veckorna så de spelare som har känningar kan köra mer rehab då för att vara återställda till nästa helgs matcher. 

Björn säger att det gäller att hitta en bra nivå på träningen emellan. 

– Ett problem med covid just nu är att det kan bli en del sjukdomsfall i laget. Har man fyra hela femmor kan man rulla, men blir det mycket sjukdom i laget så blir det kort om folk. De som får spela mycket då kan bli överansträngda och har en ökad risk för skador.

Något positivt med att förlägga matcherna på helgerna?

– Jag vågar inte svara på det. Det hade så klart varit bättre om det varit några dagar mellan matcherna, men nu är det inte så. Och det är ju lika för båda lagen.

Att laget fraktas överallt och att spelarna blir sittande många timmar i sträck är en utmaning i sig.

– Det är viktigt att man förbereder sig och värmer upp innan match så att man inte kommer kall och stel från en bussresa in på isen. Så det gäller att man är i god tid innan en match så att det finns tid att värma upp både huvud och kropp.

Björn säger att de norra lagen redan är vana vid långa resor till sina matcher under grundserien.

Är det så att det kan vara en fördel för dem?

– Ja, de är vana. Det är inte konstigt för dem att åka fem, sex timmar till en match. Men för Nyköpings del blir det här en liten utmaning, ett äventyr. De är inte lika trötta på det.

Hur tar man hand om kroppen i veckorna?

– Återhämtningsträning och att man ser till att rehaba de skador man fått. Det är den dialog mellan tränare och fysioterapeut om vilken spelare som behöver vila och att man har en plan hur han ska må bättre. Det gäller inte hela laget utan individuellt. Vissa, som inte spelat så mycket, kan träna hårdare för att hitta matchtempo, andra kanske får rehaba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!