– Den vanligaste överansträngningsskadan som folk kommer till mig med just nu är padelarmbåge. Problemet med den är att om man gått länge med skadan kan den bli kronisk. Men tar man hand om den direkt så kan den snabbt gå över, säger Pathric som själv är inbiten padelspelare.
Helst skulle han vilja vara i hallen fem dagar i veckan, men så långt har det inte gått ännu utan han nöjer sig med tre.
– De akuta skadorna är baksida lår när man sprintar snabbt framåt nät, hälsenor som i squash eller badminton – det är vanligt när man inte rört på sig på länge – och även knän vad gäller vridningar. Men det är inte lika vanligt, säger Pathric och fortsätter.
– Padel är faktiskt en bra sport för de som haft problem med knäna, fotleder och axlar, speciellt de två första områdena eftersom mattan är mjuk. På ett gymnastikgolv nyper skon mot golvet, här kan man glida vilket är bra.
Pathric vill verkligen poängtera att popsporten inte är farlig på något sätt, men att man ska tänka sig för eftersom många sätter i gång lite otränade och att padelgiftet snabbt sprider sig i kroppen och man vill ha fler och fler pass.
– Det jag brukar säga till mina kunder på kliniken är att man förmodligen gjort för mycket under en kort tid, efter att ha gjort för lite för länge. Man belastar strukturer i kroppen intensivt från ingenting alltså.
Därför måste man ta hand om sig själv. Att spela bara varannan dag är ett tips från Pathric, liksom att värma upp.
– Och det betyder inte bara lite inbollning. Kom lite tidigare till passet och kör tio minuter uppmjukning av leder i höft, axlar, armbågar och fötter. Och så kan man springa lite utanför banan för att få igång hjärtat eller sätta sig på en motionscykel.
De står uppradade, lite glömda kanske, bakom en av burarna i det nyöppnade padelcentret i Nyköping.
– Studier som gjorts visar att just tio minuter med uppvärmning minskar skaderisken hur mycket som helst.
– Några av anledningarna till att man får padelarmbåge beror på att man spelar mycket och byter rack. Och då blir det olika belastning på armbågen. Ett tyngre rack ger tyngre belastning och det är det som triggar smärtan också.
Mattias Ståhl, tränar i PDL-center, säger att de rack man får låna i hallen är lättare och mjukare.
– Men sedan när man ska skaffa eget, ja då kollar man in vad världsettan spelar med och väljer ett sådant. Och han har spelat i 25 år och du har just startat.
Om man vill byta upp sig, få ett rack som närmare sig en mästares, ska man ta det försiktigt.
– Ta det försiktigt i början. Spela tio minuter en kvart med det första gången och sedan öka till en halvtimme kanske vid nästa tillfälle. Man säger egentligen samma sak som när man ska byta löparskor, säger Pathric.
De förebyggande övningarna Pathric visar är små, subtila rörelser som ska stärka underarmarnas muskler och på så sätt hjälpa senorna som tar stryk under passet. Övningarna ses bäst i videoklippen på nätet.
– Det är samma övningar som man kan göra för att bli av med sina problem också. Men har man fått padelarmbåge gäller det att vila. Minst 48 timmar, men helst 72. Det betyder också att man inte ska göra de här övningar under vilotiden, utan de kan man göra innan man ska spela.
Och efter padelpasset ska man helst stretcha. Allt sammantaget kommer i slutändan göra dig till en bättre padelspelare och framför allt en skadefri sådan.