Från Svansjön till stången

När Katariina Edling pensionerade sig som ballerina hade hon en dröm att testa polefitness. Nu driver hon en egen dansstudio i Nyköping där det finns plats för dans både på marken och i luften.

Att säga att man håller på med pole fitness är i dag mer trendigt än tidigare, men Katariina Edling stöter fortfarande på en del fördomar.

Att säga att man håller på med pole fitness är i dag mer trendigt än tidigare, men Katariina Edling stöter fortfarande på en del fördomar.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Motion & hälsa2020-04-20 09:00

Det är elegant, graciöst och ser så där hopplöst enkelt ut när Katariina Edling svingar sig runt metallstången. Det är knappt att man ser kontakten mellan människa och material utan hon tycks sväva i luften.

När Katariina väl nuddar golvet igen tar hon i varje fall ett par snabba andetag.

– Det är jobbigt, konstaterar hon.

Katariina är alltså en föredetta balettdansös, vilket syns i alla hennes rörelser och gester. Hon jobbade på Kungliga baletten i runt 20 år innan hon pensionerade sig vid 41 års ålder.

– Det var dags då. Jag hade inte varit så skadad men det är tufft att stå där dag ut och dag in och göra Svansjön. Jag hade också flyttat till Nyköping med min man och våra tre barn och det hade varit jobbigt om vi både hade varit tvungna att pendla.  

Att hon sedan startade en dansstudie fanns inte på kartan.

– Jag har utbildat mig som pilates instruktör och jag skulle öppna en sådan studio. Det var planen. Men sen var det en bekant till min man som sa att jag borde starta en tant-balettkurs. 

Och på den vägen är det. Nu har hon en studio som fylls med människor som vill dansa balett och tango och komma i form med pilates och balett fitness. Förra året startade hon även med kurser i pole fitness.

– Jag är ju nybörjare. Jag började för två år sedan. Det har varit en dröm som jag haft och när jag pensionerade mig så fick jag tid. 

Vad är det som är lockar?

– Du vet, om man klättrat någon gång. Adrenalinet som strömmar till och att fokus ligger på "jag vill inte falla". Man är så inne på det man gör och pole är lite samma sak. Du anstränger dig för att försöka hänga kvar. Samtidigt får du vara lite snygg ibland och så är det mångsidig träning.

Katariina säger att pole fitness är suverän som träning för bål, axlar, armar, rygg och ben.

Du som tränat hela ditt liv, fick du träningsvärk efter första passet?

– Ja absolut, det är mycket mer överkropp än vad vi använder i balett. Vi håller upp armarna mycket men det är inte ren styrka det är fråga om. Ja inte om man är kille så klart, tillägger Katariina med ett skratt.

Är man nybörjare på träningsformen börjar man lite lätt. Efter en ordentlig uppvärmning, Katariina kan inte nog poängtera vikten av den och stretchingen efteråt, så ska man bekanta sig med stången. Första övningen går ut på att hitta axellåset.

– Du ska inte dra upp axeln utan sjunka ned med den så att du inte hänger i ligamenten, säger hon och visar tidningen utsända.

Stången är hal och det är svårt att få bra grepp.

– Det är något man vänjer sig vid, men ja det är första problemet. Sen är det svårare att få grepp om en kall stång än en varm. 

För de som håller på med pole fitness kan man antingen köpa speciella kläder med bättre greppytor eller träna med få kläder. Något som Katariina föredrar.

Från att bara hålla i stången går man sedan över till basic-snurrar. 

– Där lär vi oss hur hårt man ska hålla. Första gångerna känns det bara som om man glider ned, sedan börjar man litar lite mer på sitt själv och sitt axellås. 

Så man börjar inte jobba med huvudet rakt ned?

– Nej, det är andra lektionen, säger Katariina med ett skratt och fortsätter.

– Efter den första kursen kan de flesta klättra uppför stången och på nivå 2 jobbar vi mer upp och ned. Det är krävande för armar och bål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!