I zumbafamiljen ger träningen glädje och kraft

Energin flödar i zumbafamiljen. Snacka om att deltagarna på Christine Larssons torsdagszumba på Träffen får motion och mental återhämtning – på ett glädjefyllt sätt.

Sandra Karlström känner zumbaglädjen komma redan när hon är på väg till Medleys provisoriska lokaler på Träffen, som tillåter stora säkerhetsavstånd under coronapandemin. Man kan ändå ta på energin.

Sandra Karlström känner zumbaglädjen komma redan när hon är på väg till Medleys provisoriska lokaler på Träffen, som tillåter stora säkerhetsavstånd under coronapandemin. Man kan ändå ta på energin.

Foto: Tomas Larsson

Motion & hälsa2021-03-04 05:00

Christine Larsson började med zumba för tio år sedan. När det började tunna ut med instruktörer i Oxelösund tog hon för tre år sedan steget att bli en själv.

undefined
Glädjespridare. "Jag märker att deltagarna blir glada och energifyllda av dansen", säger Christine Larsson efter att 2018 efter utbildning och provdans tagit steget upp på scenen som instruktör, här på Medleys torsdagszumba på Träffen i Nyköping.

– En annan stor anledning var att jag älskar att dansa! Jag väljer låtarna själv och sätter koreografier till, så det är inget färdigt pass jag får i handen, säger Christine entusiastiskt efter Medleys torsdagspass.

Pia Sandberg kom med i zumbafamiljen 2015. Hon har inga planer att lämna den.

– Jag gillar att dansa och det är en sån kul träningsform. Just att vi har blivit som en zumbafamilj gör att det egentligen inte känns som ett träningspass. Det är bara kul – och vilken energi man får efteråt. Zumba är ett riktigt lyckopiller, säger Pia.

undefined
Pia Sandberg (närmast) och Marie Törnblom är numera helt inne i armrörelserna.

Marie Törnblom förklarar att hennes trötthet eller till och med sorg snabbt suddas ut under ett zumbapass:

– Det är lite mindfulness; när du gör det här så finns det inget annat. Man är helt fokuserad på dansen och glömmer allt annat just då – så bara man fyller på med må bra-energier. Och jag blir härligt avslappnad efteråt.

undefined
Marie Törnblom om varför zumba är en sådan bra motionsform: "När du gör det här så finns det inget annat, man är helt fokuserad på dansen och glömmer allt annat just då."

Christine märker att deltagarna blir glada och energifyllda av dansen när hon leder ett pass från scenen.

– Och det är härligt att se hur de utvecklas i sin dans. Jag får så mycket tillbaka, speciellt när samma personer kommer tillbaka vecka efter vecka. Det blir som att få ett kvitto på att det jag gör inte är så tokigt.

Glädje, energi och motion är det viktiga. 

undefined
Zumba Träffen

– Det är ingen som skulle titta på någon och säga att man gör fel.

Exakt hur man utför en dans är väldigt förlåtande.

– Och kan man inte...dansar man bara lite, säger Marie.

– ...som man vill, inflikar Pia.

undefined
Händerna i taket. Det är dubbelpass för Pia Sandberg. Hon gör rörelserna fullt ut och kör zumba lika hårt som närmast föregående bodypump.
undefined
Pia Sandberg känner att just zumban skapar väldigt mycket glädje fast man svettas minst lika mycket som i andra pass. "Det har blivit som en zumbafamilj; känns egentligen inte som ett träningspass."

Sedan brukar Christine inte byta ut mer än två–tre danser på en termin.

– Om det kommer en ny lite svårare dans brukar jag tänka: det här kommer aldrig gå. Då säger Christine till mig att strunta i armarna, kör bara benen, säger Marie glatt.

Det är alltid nära till skrattet. Samtidigt får de bra träning.

– Absolut! 45 minuter bodypump och lika mycket zumba är ett riktigt bra dubbelpass, säger Pia och visar upp pulsklockan som anger nästan 600 förbrända kalorier.

– Men jag brukar gå plus minus noll ibland, när man unnar sig en godispåse efteråt, säger Marie och skrattar gott.

undefined
Zumba Träffen Sandra Karlström

Sandra Karlström märkte direkt en skillnad när arbetskompisen inom äldrevården tog steget in i zumbafamiljen.

– Det blev en piggare och gladare Marie på jobbet...

Marie Törnblom – zumba.
Marie Törnblom – zumba.
Karta: Träffen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!