– Dra in luft genom näsan och blås ut genom munnen.
Mette Lindblad instruerar och kursdeltagarna, som ligger i en ring mitt på golvet, följer anvisningarna. Källarlokalen i Nyköping har gjorts mysig med tända ljus och rökelse.
– Det är ni som gör resan, jag är er guide, fortsätter hon.
Vi andas in och ut under 45 minuter i olika mönster. Ibland håller vi andan med lungorna fulla av luft, så kallad top hold, ibland finns det ingen luft – bottom hold.
Inget är rätt eller fel. Man andas i sin egen takt och gör det som känns okej.
– Jag har alltid varit intresserad av andning men mer ur ett fysiologiskt perspektiv. Jag märkte att jag slutade andas ibland. Att det låser sig i bröstet, säger Mette och fortsätter.
– Jag har varit sjuk de tre senaste åren och då var jag verkligen nere på botten. Men mycket av det har pyst ut under andningen.
Mette berättar om tårar som strömmat nedför kinderna under passen men även ilska.
– Jag är ju nästan alltid glad men ibland har jag skrikit ur mig ilska under sessionerna. Ilska jag inte visste fanns. Och det är otroligt skönt faktiskt. Man måste tillåta sig att var exakt i den känslan, att andas sig igenom den. För känslan efteråt är att man känner sig hel. Även utanför andningen är jag bättre nu på att släppa fram känslor som till exempel sorg.
I takt med att det egna välbefinnandet växte bestämde sig Mette för att dela med sig av sina erfarenheter. Hon har under hösten haft lite kurser (andningspaus.se) samtidigt som hon genomfört en omfattande utbildning online med ett företag i USA.
– Det är 150 elever i vår kurs och många av dem är psykologer. Min studiekompis som jag pratar med en gång i veckan är till exempel det och hon vill ha andningen som ett komplement i sitt jobb. En annan har helt gått över till att använda andningen som ett verktyg. Hon säger att det är det bästa sättet för att få folk att må bra.
Mette kan förstå att en del människor kan tycka att själva grejen låter flummig.
– Hippies med dreads och så vidare, jag vet. Men det är inte flummigt. Det finns vetenskap vad som händer och om man tycker känslor är flummigt...ja då är det upp till de personerna, säger Mette som är biolog och gärna vill se saker svart på vitt för att tro på dem.
– För mig betyder breathwork många saker. Rent fysiologiskt: att hitta andningsmusklerna, öka lungkapaciteten, öka koldioxidtoleransen som leder till förbättrad blodcirkulation och sänkt blodtryck och att öva nervsystemet att bli mer plastiskt. Och det som för mig är viktigast nu: att komma i kontakt med undanträngda känslor. För att bli hel måste man våga släppa fram känslorna.
Mette förklarar att det är den lite rädslostyrda och kaotiska hjärnan som styr vardagen.
– Den gör sitt jobb att hålla oss trygga och säkra, men ser faror överallt. I den oroliga värld vi lever i blir det lite för mycket för oss att hantera. Då kan det vara skönt att slippa vara kvar i den kaotiska hjärnan ibland och komma ner i kroppen.
Vad gäller nervsystemet finns det enligt Mette studier som visar att breathwork är nyttigt.
– Nervsystemet blir mer plastiskt. När man gör de olika andningsmönstren blandar man aktiverande och lugnande varianter. När man gör de aktiverande andetagen kommer man in i det sympatiska systemet som är "fight and flight" och med de lugnande andetagen i det parasympatiska, "rest and digest". Och man behöver öva sig att färdas mellan dessa. Att man snabbare kan växla mellan dem. Till slut kan det räcka att ta ett par lugna andetag för att komma ned i en lugn och ro-känsla.
Den sista punkten, att väcka undanträngda känslor till liv, är något som Mette upplevt själv och den som hon tror att många skulle behöva upptäcka.
– Nästan alla har gått igenom traumatiska händelser under sitt liv. Vissa kan man ha glömt, andra kan man ha förträngt. Man har kapslat in de känslorna och nu är vi stora nog att ta hand om dem.
– Hos psykologen resonerar du dig logiskt fram till lösningar med din strukturerade hjärna. I breathwork går du ner i kroppen, kommer åt känslorna och kan läka på djupet.
Passet är, som sagt, 45 minuter långt men det kan räcka med kortare stunder också.
– All andningsträning som är över åtta minuter lång kallar man meditativ. Då hinner man komma ned i en annan typ av medvetandetillstånd. Korta pass ger effekt också.