Trio tjejer på väg mot drömmål – klassikern i sikte

Den 26 februari smäller det. Då ska Ida Hofvander, Maria Gottvall och Linda Enell genomföra öppet spår i Vasaloppet. "Jag vill att loppet ska vara nu. Jag orkar inte vänta", säger Ida med ett skratt.

300 personer skickade in ansökan om att få delta i Team Santanders  hälsoprojekt. 80 blev antagna och de försöker nu ta klassikernmedaljen. Några av dessa är Maria Gottvall och Linda Enell (översta bilden) och Ida Hofvander.

300 personer skickade in ansökan om att få delta i Team Santanders hälsoprojekt. 80 blev antagna och de försöker nu ta klassikernmedaljen. Några av dessa är Maria Gottvall och Linda Enell (översta bilden) och Ida Hofvander.

Foto: Team Santander/Privat

Motion & hälsa2023-02-22 18:59

25-årsdagen kröp allt närmare och Ida Hofvander från Trosa började få panik. Drömmen hade alltid varit att göra en svensk klassiker innan just den födelsedagen, men det verkade som om hon skulle få skrinlägga allt. Det var då hon såg en annons om Team Santander.

Men in i det sista tvekade Ida. Sista ansökningsdagen skickade hon ändå in en ansökan och blev antagen. Hon är en av 80 deltagare som med hjälp av den tidigare landslagsåkaren Johan Olsson och triathleten Annie Thorén, ska klara av de klassiska svenska tävlingarna: Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbosimningen.

undefined
Johan Olsson är en av tränarna/rådgivarna som är anslutna till Team Santander. Johan är längdskidåkare och har vunnit två OS-guld i stafett samt två VM-guld individuellt.

Vad Ida inte visste om var att loppen skulle genomföras under 2022-23. Hon hade bara sju veckor på sig att träna inför Vätternrundan. Och var det något lopp som hon verkligen hade respekt för var det just cykeltävlingen. 

undefined
Triathleten Annie Thorén, är en av de snabbaste kvinnorna som genomfört en svensk klassiker genom tiderna. Hon sköter tillsammans med Johan Olsson träningen i Team Santander.

– Jag tyckte det var läskigt. Under första träningspasset föll jag dessutom så sedan ville jag inte cykla mer. Jag gav upp, säger Ida.

Någon Vätternrunda blev det heller inte, men inte på grund av för få cykelpass utan corona. Vansbrosimningen och Lidingöloppet gick dock bra även om Ida inte fick till speciellt mycket simträning innan loppet i Vanån.

undefined
Ida Hofvander har klarat av Vansbrosimmet, som blev hennes första delmål i den svenska klassikern.

Nu är det snart dags för klassikernas klassiker, Vasaloppet. Team Santander ställer upp i Vasaloppets öppna spår den 26 februari. Gruppen är det största lag som någonsin försökt genomföra klassikern tillsammans. 

I år har det varit ännu svårare att få till tillräckligt mycket snöträning för deltagare som bor i den södra delen av Sverige. Ida har fått några mil i benen efter att ha kört varv på varv på Norrköpings konstsnöbana (1,75 kilometer).

– Som mest blev 35 kilometer. Önskar att det varit mer. Och rullskidor tycker jag är läskigt...ha ha jag tycker visst allt är läskigt.

Cyklingsfobin har hon kommit över efter teamets cykelläger och en inköpt trainer.

– På den fick jag lära mig att klicka i och ur mina skor. Och på lägret fick jag lära mig att cykla i klunga och ligga på rulle, så nu känns det okej att ge sig ut på vägarna.

Bra så eftersom Ida för att ta klassikermedaljen måste genomföra Vätternrundan i år.

undefined
– Mycket av träningen bygger på att individerna själva är motiverade att träna i sin vardag, men vi finns hela tiden vid deras sida digitalt och hejar på emellan de fysisk träffarna. Deltagarna stöttar också varandra och har en stor draghjälp av hela teamet under sin träningsresa, säger Johan Olsson, huvudtränare för Team Santander.

Maria Gottvall och Linda Enell, som är kollegor på Skavsta i Nyköping, har bara ett lopp kvar innan de får ta emot samma medalj.

– Vi hade båda pratat länge om att genomföra klassikern någon gång i livet och när Linda hittade Santanders annons så tyckte vi att det var dags, säger Maria.

De hade tidigare genomfört ett Vasalopp så de vet vad som ligger framför dem nu.

– Allt beror på förhållandena, är det minusgrader, solsken och ingen vind kan man susa på bra. Målet är egentligen bara att komma i mål, men det är klart att den gamla tiden finns i bakhuvudet och man vill förbättra den, säger Maria

2020 klara duon sträckan Sälen-Mora på runt nio timmar och tio minuter.

Runt tre pass i veckan har hon snittat vad gäller träning, Ida runt fyra.

– Det blev inte så mycket i höstas, mycket skola och andra saker som krockade, säger Ida.

undefined
Maria Gottvall och Linda Enell efter Vätternrundan. Det var första delen av fyra i vägen mot en svensk klassiker.


Deltagarna i teamet har träffats vid ett antal träningsläger sedan starten förra våren och har även fått personliga träningsupplägg från tränarna. 

– Johan har lagt ut ett träningsupplägg varje vecka och det har fungerat bra. Men jag måste erkänna att jag inte följt det till punkt och pricka. Man har ändå kunnat se hur mycket de anser att man ska träna en vecka och det har varit bra, säger Maria och fortsätter.

– Det har varit jättekul att lära känna de andra personerna i teamet. Man pushar varandra. Det är inte lika lätta att säga: "jag hoppar över den här gången". Många i teamet känner nog att det finns en drivkraft också, att man vill ta sig i mål. I Vätternrundan tror jag till exempel inte att det var någon som bröt.

undefined
Maria Gottvall och Linda Enell provtestade skidorna på allvar i helgens Engelbrektslopp.

Så mycket snöträning har det inte blivit, även om Maria och Linda åkt upp ett par gånger till Sälen och tränat själva. Senast för tre veckor sedan.De har även testat formen i Engelbrektsloppet.

– Vi har inte åkt rullskidor, jag är lite nojig vad gäller det, utan kört stavgång här hemma, ofta uppför Ryssbergsbacken. Och så tränat lite löpning.

Är du bättre förberedd den här gången än inför ditt förra Vasalopp?

– Ja, det skulle jag nog säga. Mycket på grund av att jag genomfört de andra loppen. Man har hållit igång under hela året och då spelar det ingen roll om man cyklat, simmat eller sprungit, säger Maria.

undefined
Linda Enell och Maria Gottvall skojar till det under skidlägret i Orsa. Det har även funnits ett cykelläger och ett löpläger inför Lidingöloppet.
En svensk klassiker

En svensk klassiker består av de mest klassiska loppen i Sverige; Vasaloppet 90 kilometer, Vätternrundan 315 kilometer, Vansbrosimningen 3 kilometer och så Lidingöloppet 30 kilometer. 

För att klara en klassiker behöver man genomföra de olika loppen inom en tolvmånadersperiod. 

Team Santander består av personer mellan 20 till 68 år. Några har aldrig genomfört ett lopp, medan en av deltagarna gör sin 22:a klassiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!