Skiljer tusenlapp mellan billigast gymmet och dyraste

99 kronor i månaden eller 1 495 kronor? Om du funderar på att börja träna är det bra att kolla runt på de gym som finns i din närhet för att hitta ett som passar just dig. Ett billigt gym kanske inte är rätta valet för dig?

Adi Ali Hussein, 25 år, och Amid Ali, 24 år, har 24-kort egentligen men den här måndagen har de lagt sitt träningspass väldigt sent. "Under nästan ett år jobbade jag skift och tränade på natten" säger Amid Ali.

Adi Ali Hussein, 25 år, och Amid Ali, 24 år, har 24-kort egentligen men den här måndagen har de lagt sitt träningspass väldigt sent. "Under nästan ett år jobbade jag skift och tränade på natten" säger Amid Ali.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Motion & hälsa2024-01-28 05:42

Det är lugnt inne på Fitness 24 seven. Bra fyra personer tränar i gymmet, men det kanske inte är så konstigt eftersom det är efter 22.00.

Här kan man träna för enbart 99 kronor per månad, men då är gymmet bara öppet för dig mellan klockan 22.00–05.00.

Kvartetten på plats har visserligen alla 24-timmarskort, men Amid Ali, 24 år vet hur det är att enbart träna nattetid.

– Jag jobbar skift och förut tränade jag bara natt. Under nio månader. När jag slutat jobbet vid ett åkte jag direkt till gymmet. Det är bra att det finns gym som man kan träna sent i och att det är billigt, säger han.

Att natträningen kanske inte blir optimal spelar mindre roll.

– Efter jobbet behöver kroppen vila egentligen. Det känns inte som om man får resultat, men man bryr sig inte så mycket bara man är på gymmet, säger han.

undefined
Fitness 24 seven har det billigaste gymkortet i östra Sörmland. Men då måste man träna nattetid.

Nytt år brukar betyda nyårslöften av olika slag. För det mesta är träningen i fokus.

Många av gymmen är villiga att låta nya spekulanter testa gymmet och dess maskiner under en viss tid och det är något som faktiskt kan rekommenderas. Det är ändå en hel del pengar som man kommer att lägga på det. Och för att lyckas hålla träningen i gång behöver man hitta ett gym som tar hand om alla sina behov.

Vad man ska hålla extra koll på innan man köper ett kort är bindnings- och uppsägningstider så att man inte köper ett årskort och märker att man är uppbunden för ett år till. Många av gymmen har olika avtal beroende på vilken typ av kort man köper och för det mesta finns det väldigt många olika kort att välja mellan. 

Några gym har även infört klippkortsalternativ. Det kan bli dyrt i längden, men å andra sidan så kan man testa olika gym ett tag för att hitta det som passar just dig bäst. Bra för dig också som vet med dig att efter de två första månaderna med frenetiskt tränande så tappas lusten bort. Då är det inte ekonomiskt försvarbart att ha köpt ett årskort med alla finesser.

undefined
På Sunlight gym kan man kasta sig från motionscykeln i bassängen i det närmaste.

När man kommit så långt processen kan det vara bra att veta vad som ingår i de olika korten. Nyköpings dyraste gymkort kan man köpa på Sunlight. Det kostar 1 495 kronor per månad. I det ingår dock även två PT-träffar, som i sig skulle kosta mycket mer om man beställde dem separat. Sunlight har dessutom billigare kort att välja mellan.

På vissa av gymmen är gruppträningen inkluderad, på andra kanske man bara får träna i grupp till klockan 15.00 och då finns det kanske bara ett par att välja mellan.

Så kallade dagkort är populära. Från åtta på morgonen till runt tre på eftermiddagarna står gymmen ofta tomma. Här kan man som motionär göra kap. Ett dagkort kan bli hälften så dyrt som ett kort man kan använda när som helst och då slipper man vänta på att favoritmaskinen ska bli ledig också.

undefined
På Lusthuset i Nyköping finns det många maskiner.

Har man svårt att ta sig till gymmet kan man på Nordic Wellness köpa ett onlinekort för under hundralappen i månaden. Då får man dessutom någon som säger precis vad man ska göra hela tiden och man kan träna via datorn hemma. Ett styrke- och konditionspass utlovas. 

Vissa av gymmen drivs av föreningar och i dessa fall måste man betala en medlemsavgift för att täckas av föreningens försäkringar. Det brukar dock bara röra sig om ett par hundralappar.

undefined
Nordic Wellness har tre gym i Nyköping. På bilden det på Rosvalla, men även mitt i sta'n och vid Gustavsberg, Brandkärr.

SN har försökt plocka fram prisbilden på de gym som finns i de fyra kommunerna, nu är det upp till dig som tränar att välja just det som passar just din träning. 

Så mycket kostar det

Nyköpings kommun

Nordic Wellness

Kostar: 399 kronor/månad för träning på alla gymmen i Nyköping. 599 för att kunna träna på alla gym i Sverige. Seniorkort: 299 kronor/månad. Ungdomskort: 329–349 kronor/månad. Onlinepass 99 kr/månad.

På plussidan: Tre gym att välja mellan i Nyköping. Virtuell gruppträning, barnpassning, seniorträning, personlig tränare.

Hälsomagasinet

Kostar: Har kampanj just nu där man betalar 595 kronor/månad, annars 725 kronor/månad.  Senior/20+ kort: 495 kronor under kampanjen, annars 625 kronor/månad. Ungdomskort: 325-445 kronor/månad.

På plussidan: Två gym i Nyköping, spa-känsla på ganska nyöppnade Lusthuset. Kurser och livsstilsprogram, personlig tränare, tester och kostrådgivning. 

Fitness 24 seven

Kostar: Att träna nattetid kostar enbart 99 kronor/månad. Standard kort kostar 289 kronor. Senior- och studentkort: 259 kronor/månad.

På plussidan: Alltid öppet som namnet avslöjar. Priset man betalar gäller för alla gym i hela Sverige. I Nyköping finns det ett träningsrum som är öppet för enbart tjejer.

Gumsbackens motions- och rackethall

Kostar: månadskort 289 kronor, halvårskort 1 595 kronor. Årskort kostar 2 379 kronor vilket betyder en månadsavgift på 198 kronor/månad.

På plussidan: Traditionellt gym med maskiner och fria vikter.

Friskis och Svettis

Kostar: Alla som tränar på gymmet måste vara försäkrade genom föreningen Friskis och Svettis. Det kostar 200 kronor/år. Årskort kostar 4 020 kronor (335 kronor/månad). Kan man träna innan 15.00 går priset ned till 2820 (235 kronor per månad). Korten för ungdomar och seniorer är tio procent billigare.

På plussidan: Många olika typer av gruppträningspass.

Elexir fitness

Kostar: 449 kronor/månad om man löser ett årskort. Ett kort för sex månader går på 499 kronor/månad. Vill man boka upp sig för två år går priset ned till 349 kronor/månad. Dagkort i ett år kostar 249 kronor/månad.

På plussidan: Har BJJ-träning.

Crossfit Nyköping

Kostar: 890 kronor per månad.

På plussidan: Har åldersanpassad träning för barn i så låg ålder som 4-7 år. Har gruppträning för nyblivna mammor. Kostrådgivning.

Evolve gym 

Kostar: 349 kronor/månaden (mellan 04.00-15.00), obegränsad träningstid 699 kronor/månad. Om man vill gymma och spela padel obegränsat fram till 15.00 kostar det 495 kronor/månad.

På plussidan: Öppnade den 20 januari så allt är väldigt fräscht. Går att träna padel i samma lokal också. Kommer att ha många olika inspirerande event för att locka människor att börja träna.

Studio 40

Kostar: Basmedlemskap 349 kronor/månad under kampanj. Coach-in-hand basic 549 kronor och plustjänsten 749 kronor.

På plussidan: Öppet mellan 04.00-24.00. Gymmet har enligt sin hemsida specialiserat sig på viktnedgång, muskelökning, styrketräning, kostrådgivning, sportprestationer, rörighet, rehabilitering, skadeförebyggande och metabolisk kondition.

Sunlight

Kostar: Platinum gymmedlemskap 1 495 kronor/månad (Två PT-träffar, fri tillgång till allt i gymmet under alla tider). Silver gymmedlemskap 495 kronor/månad (tillgång till gymmet, gruppträning dagtid, och gymmet). Koppar gymmedlemskap 295 kronor/månad (tillgång till hela gymmet plus simbassängen fram till 15.00).

På plussidan: Lojalitetsrabatt på spa-entré samt frukost i restaurang Klara.

Hot yoga/Gymmet utanför

Hot yoga: Olika typer av yogaformer i värme. Engångstillfälle 335 kronor (60 minuter), fyra veckor 1 156 kronor.

Gymmet utanför har gruppträning utomhus året om. På sommaren är man i en sjöbod vid Stadsfjärden, på vintern har man Funbox i boxningsklubbens lokaler i Sporthallen.

På plussidan: Unika träningslokaler.

Medley, Hjortensbergsbadet

Kostar: 450 kronor/månad. Utan bindningstid 550 kronor/månad.

På plussidan: En stor simhall så man kan verkligen kombinera träningen.

Nyköpings Atletklubb

Kostar: 250 kr/månad om man vill vara med på träningar i styrkelyft och tyngdlyftning. 200 kr/månad om man vill träna på egen hand. 12-17 år (med målsman) 100 kr/månad. Medlemsavgift 200 kr/år.

På plussidan: Mycket fria vikter. NAK är en idrottsförening för de som vill tävla i styrkelyft och tyngdlyftning, men även för andra som bara vill träna. 

Stigtomta

Kostar: 270 kronor/månad (bindningstid 12 månader), ett tre-månaders kort kostar 300 kronor/månad. Ett dagkort går på 200 kronor/månad.

På plussidan: Litet gym men man slipper trängas.

Vrena

Kostar: Halvårskort för 1 210 kronor. 220 kronor/månad. Senior- och ungdomskort 170 kronor/månad. Familjekort 500 kronor/månad.

På plussidan: Vägg i vägg med affären så man kan köpa nyttigheter efteråt. Ett nytt träningsrum ska inredas under året.

Nävekvarn, nyckelgym

Kostar: Årskort, 1 600 kronor. Månadskort 150 kronor. Medlemskap kostar 475 kronor/år. För ungdomar 300 kronor/år och för en hel familj 750 kronor.

På plussidan: Väldigt lokalt.

Oxelösunds kommun

Medley Ramdalen

Kostar: 425 kronor/månad, 525/månad bindningsfritt.

På plussidan: Tillgång till stor bassäng och vattenträning.

Gymmet i Stålbyn

Kostar: 219 kronor/månad.

På plussidan: Mycket fria vikter.

Underground gym oxd

Kostar: 200 kronor/månad eller 2 250 kronor/år.

På plussidan: Personlig träning på plats samt ett kostupplägg som justeras under tidens gång. Öppet alla dagar från 08.00-22.00.

Oxelösunds Atletklubb

Kostar: Helårskort 1 000 kronor. För ungdomar 600 kronor. Halvårskort från början av året: 400 (ungdomar) och 650 (seniorer) kronor.

Om gymmet: Förening. Mycket fria vikter.

Gnesta kommun

Styrkefabriken

Kostar: 429 kronor/månad.  För seniorer och ungdomar 325 kronor/månad.

På plussidan: Gruppass.

Gnesta gym

Kostar: 2 900 kronor/år, 2 000 kronor/år för seniorer och ungdomar.

På plussidan: Förening så man betalar en medlemsavgift. Tävlingsverksamhet inom Svenska Bodybuilding och Fitnessförbundet. 

Hälsohuset

Kostar: 3 400 kronor/år (283 kr/månad). Halvårskort 1 995 kronor (332 kr/månad).

På plussidan: Rehab i lokalen. Gruppass.

Freja bad och gym

Kostar: Kombinationskort 600 kronor/månad, ungdom/seniorer 400 kronor. Bara gymmet 500 kronor för vuxna och 250 kronor för ungdom och seniorer.

På plussidan: Chans till simning och vattengympa om man köper ett kombokort.

Nyckelgym

Kostar: Årskort 2 290 kronor/år (190 kr/månad), seniorkort 2 150 kronor.

På plussidan: Öppen mellan 05.00-22.00.

Trosa kommun

Skrotnissarna

Kostar: 495 kronor/månad. Senior- och studentkort 349 kronor.

På plussidan: Gruppass. Här kan alla från tyngdlyftare, styrkelyftare, bodybuilders, fitnessaktiva, seriöst gymtränande, idrottsutövare, motionärer och rehabpatienter träna.

Trosa Sportsclub

Kostar: Årskort 4 200 kronor (350 kronor per månad). Ungdom upp till 21 år 3 600 kronor (300 kronor per månad).

På plussidan: PT-träning, chans att träna i små grupper, kroppsanalys.

Friskis och Svettis

Kostar: Helårskort 2 300 kronor (192 kronor/månad). Ungdomar: 1000 kronor (83 kronor/månad). Seniorer: 1 200 kronor (100 kronor/månad).

På plussidan: Förening så man betalar en medlemsavgift 120 kronor. Det finns fyra lokaler att träna i i Trosa kommun.

Art of Training, Vagnhärad

Kostar: 745 kronor/månad. Öppet mellan 04.00-24.00.

På plussidan: Specialiserad seniorträning efter egen framtagen studie.

Safiren, Vagnhärad

Kostar: 400 kronor per månad, 499 kronor utan bindningstid. För barn (3–14 år) 100 kronor/månad och senior- och studentkort 300 kronor/månad.

På plussidan: Stor bassäng. Gruppträning i och utanför vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!