Träningen tillsammans gör dem starkare

27 procent av den tränande delen av Sveriges befolkning gör det tillsammans med en livskamrat. För Erik Skoglund och Angelica Sjöstedt är det en nödvändighet. "Annars hade vi inte träffats så ofta" säger Erik.

"Hade vi inte varit engagerade i träningen tillsammans, hade vi inte träffat varandra så ofta", säger Erik Skoglund som oftast tränar med sambon Angelica Sjöstedt.

"Hade vi inte varit engagerade i träningen tillsammans, hade vi inte träffat varandra så ofta", säger Erik Skoglund som oftast tränar med sambon Angelica Sjöstedt.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Motion & hälsa2020-07-03 06:30

Med ibland upp till två pass om dagen, och närmare två timmar på gymmet varje gång, så skulle Nyköpingsparet inte träffat varandra så ofta om inte träningarna varit gemensamma.

Och det är de inte ensamma om. I den Sifoundersökning som gjorts under våren, på uppdrag av en kedja som säljer sportartiklar, så är parträning generellt populärt.

Av de 1 267 människor som intervjuats så tränar 27 procent med sin partner. Av dessa anser 45 procent att det är mer motiverande att träna med sin partner och 18 procent tycker att det påverkar relationen positivt. 

Angelica Sjöstedt och Erik Skoglund håller helt med.

– Du fick ju egentligen bara rätta dig efter mitt liv, säger Erik skrattande.

– Ja, jag tränade inte alls så här mycket tidigare och var inte så hälsosam heller. Det var något som jag fick lära mig under tiden, svarar Angelica.

– Du har ju alltid tyckt om att laga mat, men innan mig var det kanske framförallt god mat, fortsätter Erik.

Replikskiftena växlar ofta. Orden studsar fram och tillbaka. Angelica och Erik avslutar varandras meningar, bryter av och skrattar.

undefined
"Kemin mellan varandra blir bra när man tränar ihop", säger Angelica Sjöstedt.

Angelica har gått från att vara novis i gymmiljön till att kunna hålla boxningsplattorna åt Erik. För ett par år sedan utbildade hon sig också till personlig tränare.

– Dels tycker vi att det är skitroligt att träna, dels så ger det så mycket att göra det tillsammans. Ensam fungerar också, men man får ut så mycket mer om man kan göra något ihop, säger Erik och fortsätter:

– Man pushar sig extra i fyspassen och vad gäller tekniken så behöver man feedback.

Den tidigare boxaren säger att Angelica hjälpt honom mycket med just den mentala biten.

– Yoga och andningsteknik, det hade jag nog inte testat alls om det inte hade varit för Angelica, säger han.

– Det har framförallt varit roligt att utvecklas tillsammans. Från att inte ha kunnat använda vikter alls till att ha lärt sig hur man tränar. Träningen är viktig i vårt förhållande. Man får skratta lite och man tänker inte på något annat när man är här, säger sambon.

Paret pendlar numera mellan ostkusten (Nyköping) och västkusten (Halmstad) där Angelica fått jobb. I Halmstad finns även hennes familj och det är inte så långt ned till Helsingborg heller där Erik har sin fystränare.

– Det är som när vi bodde i Berlin. Ibland är vi isär, men vi tränar alltid, säger Erik.

Angelica berättar att de gemensamma passen ofta är uppbyggda med hjälp av cirkelträning.

– För där kan man verkligen peppa varandra, men vi har även styrkeövningar. Där kan man se till att den andra gör rätt och man kan se utvecklingen. Vi ställer oss aldrig på varsitt håll med lurar på oss. Tränar Erik med boxningssäck eller plattor ja då sitter jag bredvid med roddmaskinen.

undefined
Träningspassen kan sluta med en skrattfest. Här tränar duon mage och armar – och passar på att ta i hand.

Duon, som hängt ihop i tio år, har mycket prehab-tänk i träningen för att bland annat få mjukare leder, men givetvis även styrke- och hastighetsträning.

– Intensiv träning så att kroppen orka jobba hårt och länge. Många av övningarna är superlätta att göra hemma för man behöver inga grejer direkt, säger Angelica. 

– Löpträning var ju en stor del av min konditionsträning som boxare, men så skadade jag ryggen och var tvungen att sluta. Men min tränare David sa att det var okej och det har bara varit positivt. Min kropp är inte längre lika sliten. Så det går att göra mycket med högintensiv träning, säger Erik.

Hälsoundersökningen

Svensken tycker om att träna – sju av tio svenskar tränar regelbundet. 

Kvinnor väljer oftare powerwalks, yoga och gruppträning. För män är det löpning, styrketräning och golf som är typiskt.

74 procent svarade ja på frågan om de avser att fortsätta träna efter att man fyllt 80 år. 

Fyra av tio kvinnor (38 procent) uppger att de tränar för att stressa av.  Bland de yngsta kvinnorna är det så många som sex av tio. 

30 procent av alla tränande svenskar försökt förbättra sin sömn genom att motionera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!