Våga göra den här julen annorlunda

Den här julen lär inte likna någon av dina tidigare jular, så varför inte tänka om helt vad gäller mat och sysselsättning. Unna dig lite gott, ha roligt, men tänk på att det kommer ett 2021 också och att du behöver hålla dig frisk.

I allt det regnruskiga kan det vara idé att göra in lite färggrann mat till julbordet. Inte nog med att man blir glad att titta på maten, det är nyttigt också. Hälsocoachen Fia Larzon rekommenderar det varmt. "God mat och kanske en promenad på det" säger hon.

I allt det regnruskiga kan det vara idé att göra in lite färggrann mat till julbordet. Inte nog med att man blir glad att titta på maten, det är nyttigt också. Hälsocoachen Fia Larzon rekommenderar det varmt. "God mat och kanske en promenad på det" säger hon.

Foto: TT och SN

Motion & hälsa2020-12-17 09:00

– Julen är en tid för njutning och vila och därför är jag emot att man är alltför strikt med kosten. Men att proppa sig full av fett och socker i dagar, kanske i veckor, är ingen njutning, säger hälsocoachen Fia Larzon.

Det gäller att hitta en bra balans mellan prinskorvarna och risgrynsgröten.

– I jultider äter man vanligtvis sämre än annars på året, eftersom så mycket dignar av feta och söta saker. Med lite sunt förnuft kan man gå ut ur julhelgerna med ett skönt välmående. Siktar man på de nyttigare alternativen finns det ju utrymme för en del synder.

Hur ska då ett julbord se ut och vad ska vi göra för att må bättre? Fia ger fem tips.

Ät mycket av.
– Fisk och lax i alla dess former (välj MSC-märkt), inlagd sill, kalkon, julskinka, hemmagjorda köttbullar, brysselkål, potatis, ägghalvor grönsaker och frukt. Julnötter som måste skalas är perfekta eftersom de tar en stund att få i sig. Dadlar och fikon ger fina inslag av sötma från julbordet.

Frossa i.

– Färgglada grönsaker och frukter. 

Om man vill vara klimatsmart.

– Då ska du satsa på ett julbord med mer gröna rätter och mindre kötträtter. Det vilda köttet är mer klimatsmart så varför inte göra köttbullarna på viltkött i år eller på någon vegetarisk produkt som till exempel soja? Köp ekologiskt, välj närproducerat och framförallt: släng ingen mat! Spara maten som blir över under jul, frys in och ät senare. 

För att bli piggare.
– Mörkt gröna bladgrönsaker som till exempel grönkål och så nötter, frön, kött, fisk och tofu, de är alla rika på järn som motverkar trötthet. Maximera järnupptaget genom att äta järnrik mat tillsammans med C-vitamin. Citrusfrukter kan bli ett läckert inslag i julsalladen. 

Mer motståndskraftig.
– Färgglada grönsaker och frukter innehåller massa vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter och andra nyttigheter som stärker kroppen. Låt julbordet spraka av färg. Vi lider brist av D-vitamin också. Bra källor från julbordet är ägg och fet fisk, där vi också får Omega 3 som en finfin bonus. 

Och så var det då det här med soffan och tv:n. 

– Alla kan följa med på en vinterpromenad. Man umgås och pratar bättre ute i friska luften, än dåsar i soffan. Det passar ju dessutom extra bra i år när man ska umgås utomhus.  

Coronasäker jul

Eftersom vi inte ska träffa tjockasläkten i år kanske vi kan boka gemensam julmiddag över nätet i stället. Det går lika bra att berätta roliga anekdoter eller byta bästa sillrecepten så. Och det blir mindre disk.

Varför inte ta ett parti schack, sporten som fått ett uppsving efter tv-serien The queen's gambit. Då får huvudet träning också. 

Många företag har dragit igång stegtävlingar, varför inte göra något liknande i släkten. Vilken familj kan få ihop mest steg under helgerna?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!