Deltagarsuccé för Stigtomtaloppet drop in

Stigtomtaloppets drop in under två helger och extremt regniga vardagar däremellan blev en deltagarsuccé. Tävlingsledaren Peter Öberg vill permanenta modellen som ett komplement till vanliga loppet.

Snacka om stor löparglädje även under Stigtomtaloppets drop in-version. Det var coronamässigt en lagom strid ström med löpare som i söndagens solsken då det blöta underlaget hade torkat upp gav lite folkfestkänsla.

Snacka om stor löparglädje även under Stigtomtaloppets drop in-version. Det var coronamässigt en lagom strid ström med löpare som i söndagens solsken då det blöta underlaget hade torkat upp gav lite folkfestkänsla.

Foto: Tomas Larsson

Motionslöpning2021-05-30 16:10

Coronapandemin har varit en extremt tuff tid även för arrangörer av motionslopp. Men vissa kreativa lösningar, som virtuella tävlingar med drop in-start, kan man ta till vara på. 

undefined
Många leenden i solskenet under söndagen på Stigtomtaloppet drop in.

– Men vi var två timmar innan sista start 237 betalande vuxna och ytterligare cirka 100 på barnloppet så vi slog de 300 som jag pratade om höll – vilken succé, säger Peter Öberg efter dagens andra egna runda – det skulle bli en till.

Tävlingsledaren var själv snabbast av alla med 12.09, vasst på 3800 meter med blandat underlag – där det tog ända fram till söndagen innan vissa partier hade hämtat sig från all blöta i veckan.

– Det var som värst på onsdagskvällen. Då kom Robbin Kantarp hit och sprang ändå. Han satte en stark tid med tanke på de dåliga förhållandena, säger Peter Öberg.

Kantarp var under 13 minuter. Strax över hittar vi Nyköpings Runners David Lunde och hemmaklubbens Tommy Söderberg.

Nu är det löparglädjen som är det viktigaste. Gott om den varan denna söndag, inte sällan familjer med två och ibland tre generationer.

– Det är så häftigt att se, som när små grupper av ungdomar hänger här på fältet och några som inte har sprungit något lopp förr hänger med på ett varv. Det är ändå ganska långt för en ren nybörjare, ler Peter Öberg.

– Det här vill jag permanenta som komplement till det vanliga loppet!

undefined
Full fart från den lilla startkullen – lite som som en basebollplan – när Johanna Öberg attackerade bästa damtiden med maken och tävlingsledaren Peter Öberg som bra sparring längs vägen.

På damsidan var det inte oväntat en kamp mellan två Hällenorienterare som bland annat har ett SM-guld i stafett tillsammans; Johanna Engström vars 15.27 höll sig med 12 sekunders marginal till Johanna Öberg.

Sedan finns det många som tävlar mot sig själva och sätta en bra tid. Björn Lindqvist som har flera SM-medaljer i banlöpning för veteraner var koncentrerad vid start. Han fick man kryssa lite på några leriga partier och var halvminuten från att "persa".

– Jag får ändå vara nöjd med 16.31. Jag har legat lite lågt under coronaåret. Det har inte varit lika kul när man inte har haft några tävlingar att se fram emot, säger Björn Lindqvist. 

undefined
Stigtomtaloppet drop in
undefined
Björn Lindqvist, som tillhör SSAB:s löpargäng och Nyköpings Runners, gillade Stigtomtaloppets drop in-variant och passade på att föörsöka sätta ett nytt personligt rekord över de 3,8 kilometerna.

Han ingår i ett litet gäng med inbitna löpare på SSAB som tar en och annan runda tillsammans.

– Nu blir det en liten upptrappning inför veteran-VM i Göteborg i augusti nästa år som jag verkligen ser fram emot. Jag ska springa 5000 och 10000 meter i H65-klassen. Tuffa distanser? Jo, men så KUL att få springa i mästerskap med mycket folk från olika länder!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!