Svårt att arrangera lopp– färre deltagare och sponsorer

Pandemin gjorde att folk började motionera mer, men att anmäla sig till långlopp är inte lika populärt längre. – Folk har hittat andra sätt att tävla, med appar och i smålopp, säger Pelle Bång som just nu håller på med förberedelserna inför Trosa Stadslopp.

Bara namnet Trosa Stadslopp brukade tidigare locka både deltagare och sponsorer – nu har arrangörsklubben samma problem som många andra föreningar med ett arrangemang.

Bara namnet Trosa Stadslopp brukade tidigare locka både deltagare och sponsorer – nu har arrangörsklubben samma problem som många andra föreningar med ett arrangemang.

Foto: Jens Alvin

Motionslöpning2023-04-12 17:00

Det är andra tider nu. Det ekonomiska läget gör det svårare för föreningar att arrangera tävlingar eftersom det är tufft att få tag i sponsorer. När man väl sedan har en tävling på banan, kan det alltså vara svårt att få folk att anmäla sig till den.

– Vi får väl se efteråt om vi gått med förlust. Vi hade räknat med en lite vinst i år, men vi får se nu, säger Pelle Bång i Trosabygdens OK, föreningen som arrangerat Trosa Stadslopp under många år.

De blev av med en av sina huvudsponsorer i början av året.

– Så nu vet vi inte vem som ska bygga scenen. Den måste ju byggas under dagen och sedan tas bort. Säkert löser det sig till slut, men just nu vet jag inte hur vi ska fixa det.

Pelle säger att det varit speciellt svårt att få halvstora företag, de med femton till tjugo anställda, att gå in med pengar.

– De säger att vi får återkomma nästa år istället så det är kärvt. Det här har aldrig varit några problem tidigare.

Men Trosabygdens OK är inte ensamma med det här problemet. Svenska friidrottsförbundet redovisade under ett teammöten dystra siffror.  Antalet startande i motionslopp har minskat med 20-30 procent.

Vad som ökat något deltagarmässigt är nyare lopp, inte traditionella som Trosa Stadslopp.

– Man får gå ut och söka deltagare i Trosakommun, Gnesta och Nyköping och så södra Stockholm. Folk vill inte resa för långt heller nuförtiden.

Trosa Stadslopp marknadsförde sig nästa själv tidigare?

– Ja, absolut. 

Förbundet har tagit in experter och man har analyserat fram hur man ska öka antalet deltagare i tävlingar.  Det pratas bland annat om att man ska göra loppet till en helhetsupplevelse, ta bort logistiska barriärer, inte exkludera något kön, kanske både ha klasser för motionärer och elit.  

Har ni funderat på att göra om konceptet: Trosa Stadslopp?

– Det finns egentligen inte så många varianter. Tjusningen är en sommarkväll i Trosa. Om man lade tävlingen på en lördag skulle man kunna ha fler arrangemang, men vi har testat att ha arrangemang fredag, lördag och söndag, men det är ju inte vår kärnverksamhet, säger Pelle Bång.

Förbundet har börjat dela ut återstartsbidrag – man har jämfört deltagarsiffror från 2022 med 2019 – vilket gör att många föreningar kan rädda sin verksamheten något.

– Lite av de pengarna kan man lägga på till exempel marknadsföring av loppet. Så att vi kan få mer deltagare. För man vill ju inte minska ned på något. Som sambagruppen. Man förlora goodwill publikmässigt om man tar bort sådana saker, säger Pelle Bång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!