Efter mångårig tvist: Färdigt förslag på Båvens reglering – så ser prislappen ut

För närmare nio miljoner kronor ska det gamla dämmet i Sibro rivas och byggas om – och för första gången på flera hundra år ska nu rödlistade fiskar kunna simma upp i Båven.

Dammluckorna, som har stoppat fisk att simma upp i Båden, ska bort och ersättas av en naturlik tröskel och en slingrande fåra. För första gången på flera hundra år kommer fiskar kunna simma upp i Båven.

Dammluckorna, som har stoppat fisk att simma upp i Båden, ska bort och ersättas av en naturlik tröskel och en slingrande fåra. För första gången på flera hundra år kommer fiskar kunna simma upp i Båven.

Foto:

Nyköping2018-01-19 05:59

Efter flera år av tvister om hur Sörmlands största sjö, Båven, ska regleras finns till sist ett färdigt förslag. Boende runt både Båven och runt Lidsjön har i många år haft synpunkter på regleringen framför allt när vattennivån blir för låg i någon av sjöarna. Bryggor, båtar och stränder påverkas när vattnet sjunker under torra sommarmånader. Dessutom påverkas både fåglar och fisk i området och länsstyrelsen har konstaterat att det har saknats en vattendom för det dämme som reglerar Båven i dag.

Kravet att fixa ett giltigt tillstånd landade på Nyköpings kommun då marken vid utloppet ligger i Nyköping. Processen dröjde och kommunen fick uppskov till mitten av april, annars hotade böter på 100 000 kronor.

Men nu finns alltså ett förslag som går ut på att en naturlik tröskel ska byggas ungefär 50 meter uppströms från dagens dämme som ska rivas. Nedanför skapas en slingrande sträcka där vattnet kan strömma och där fiskar ska kunna vandra upp utan hinder.

Dämmet har tidigare utgjort ett effektivt stopp för bland annat ål, mal och tjockskalig målarmussla, alla rödlistade arter.

Den nya strömfåran utformas så att det vid låga vattennivåer bara rinner ut vatten i den mittersta delen, men vid högre nivåer kan flöda kraftigare. Det gör att Båven vid regniga perioder, när vattnet står högt, kan bli något lägre än i dag, men tvärt om vid torra somrar blir högre jämfört med i dag. Lidsjön kommer också att påverkas. Enligt förslaget blir tillflödet till Lidsjön lägre, men mer stabilt under sommaren.

För kanotister och båtar ska det bli lättare att ta sig fram och fisket bedöms bli bättre när fisken kan vandra. Däremot tycker några av dem som bor kring Sibro inte om att vattenspegeln, det stillastående vatten som finns där i dag, försvinner.

På måndag, när kommunstyrelsen sammanträder, ska beslutet fattas att söka tillstånd för den föreslagna lösningen som beräknas kosta 8,7 miljoner kronor.

Gällande vattendom saknas

I dag regleras dämmet vid Båvens utlopp enligt ett stämningsmål från 1941. Enligt länsstyrelsen saknas dock en gällande vattendom.

Dagens dämme ger en höjdskillnad på 2,5 meter mellan Båven och nedströms liggande Lidsjön.

En hotad art som påverkas av vattenregleringen är den tjockskaliga målarmusslan vars larver är fästa vid värdfiskar som vandrar. Andra hotade arter som påverkas är mal, ål, äkta målarmussla och flat dammussla. Fåglar som fiskgjuse, storlom och havsörn finns också i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!