Mot mörkare tider – så klarar Rosvalla svajiga elpriser

Ett ännu större effektivitetstänk, egenproducerad el på taket. Nyköpings arenor laddar för att klara ännu en höst och vinter med skenande elpriser. Den senaste investeringen i detta arbete: Ny belysning.

Mörkare tider närmar sig. Kommunen har precis beslutar om att investera i ny belysning på uteplanerna (här KGB och KGC) samt i multihallen.

Mörkare tider närmar sig. Kommunen har precis beslutar om att investera i ny belysning på uteplanerna (här KGB och KGC) samt i multihallen.

Foto: Andreas Lindström

Nyköping2023-09-13 06:43

Förra hösten och vinterns emellanåt skenande elpriser kom som en obehaglig och kännbar överraskning för de allra flesta. Så också Nyköpings arenor som är en storförbrukare av el.

– Ja det går inte att sticka under stol med. Det blev en utmaning, vi klarade budget men det fick oss att tänka till, säger Lasse Persson, verksamhetschef för Nyköpings Arenor.

År 2022 beräknades årsförbrukningen av el till 2700 megawattimmar till en kostnad av 5,5 miljoner kronor. Mycket pengar som till viss del måste tas ut i hyror man tar ut för att nyttja anläggningen.

Så smartare och effektivare elförbrukning är bra för idrottsföreningarna. Ett arbete som inte är något nytt för Nyköpings Arenor.

– Vi jobbar på flera olika plan och har gjort det under en längre tid, säger Lasse Persson.

Han tar ett exempel:

– För några år sedan bytte vi kylmaskiner. Dels fick vi en som var miljövänligare och sedan går även överskottsvärme till uppvärmning av KGA och duschar.

På senaste kommunstyrelsemötet togs också beslut om ny investering i effektivare belysning.

– Det var en ganska stor peng, 4,6 miljoner kronor. Det går till byte av belysning i multihallen och på uteplanerna, säger Persson.

Den nuvarande belysningen har så många år på nacken att det börjat bli svårt att hitta reservdelar.

Med den nya belysningen kan man också variera styrkan något som redan görs i A-, B- och C-hallen samt stora ishallen. Match kräver mer belysning än träning.

Överhuvudtaget har Nyköpings Arenor mer och mer gått över till rörelsebaserad belysning.

– Det är tänt bara när någon rör sig där.

Men någon direkt ekonomisk spareffekt ger det inte.

– Nej inte nu utan i förlängningen när avskrivningarna är gjorda, säger Persson.

Installationen av solceller på delar av Rosvallaanläggningens tak är också inne i sitt slutskede.

– Vi är jätteglada över att få egen lokalproducerad el. Det kommer att minska våra elkostnader.

När planerna presenterades i fjol siades det om att man kommer att spara över 800 000 kronor per år.

Men att på något sätt förbereda för nya elpristoppar kommande höst och vinter går egentligen inte.
 – Det finns inga garantier för någonting. Ett kärnkraftverk kan ju behöva stängas av. Vi får göra det bästa av situationen, säger Lasse Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!