"Vallens" framtid under lupp – alla får tycka till

Folkungavallen är en av Nyköpings mest igenkännliga platser. Lummiga träd, en gammal gul byggnad och Gullans kiosk alldeles intill. Nu ska området förändras, men inte utan att medborgarna får säga sitt.

Idrottsanläggningen Folkungavallen har stor potential tycker kommunen. Nu vill man ha allmänhetens åsikter om hur den ska användas i framtiden.

Idrottsanläggningen Folkungavallen har stor potential tycker kommunen. Nu vill man ha allmänhetens åsikter om hur den ska användas i framtiden.

Foto: Björn Andersson

Nyköping2023-09-06 06:43

21 maj 1922 invigdes Folkungavallen officiellt. Men de första delarna fanns på plats redan 1914 i samband med en stor lantbruksutställning. Den har bland annat använts för fotboll, friidrott, bandy och ishockey genom åren. Idag nyttjas "Vallen" för seniorfotboll och skolidrott.

Men hela området är under förvandling i projektet Lasarettsstaden som Nyköpings kommun tillsammans med Region Sörmland påbörjat. Regionen äger mycket av marken som projektet omfattar. I Lasarettsstadenprojektet ingår också Folkungavallen.

– Platsen i sig har väldigt stor potential som skulle kunna utnyttjas av fler, säger Victoria Alstäde, stadsutvecklingsstrateg på samhällsbyggnad i Nyköpings kommun.

undefined
"Det är en unik dialog", säger Victoria Alstäde, stadsutvecklingsstrateg på samhällsbyggnad i Nyköpings kommun.

Nu vill kommunen ha allmänhetens åsikter om hur de tycker att "Vallen" ska utnyttjas i framtiden.

– Det är inte ofta vi brukar ha det så här tidigt, det är en unik dialog, säger Victoria Alstäde.

Hon är medveten om att väldigt många av den äldre generationen Nyköpingsbor har minnen från "Vallen". 

– Men vi vill ha åsikter även från yngre som kanske inte har det, säger hon.

Ytan som idrottsanläggningen nu upptar kan inte utökas. På gräsytan mellan "Vallen" och lasarettet, som idag delvis blivit parkering, planeras för 50 bostäder. Resten ska enligt planförslaget bevaras som parkområde.

– Men på Folkungavallen skulle det nu kunna få plats både en fullstor idrottshall och en fullstor fotbollsplan.

undefined
Folkungavallens gamla träläktare stod klar i september 1926.

De historiska byggnaderna, entrén med sina hus samt träläktaren har blivit anläggningens stora kännemärken, det har också ett kulturhistoriskt värde.

– De är värdefulla och ska absolut bevaras. Det man tittar på är om man kan hitta en bättre placering inom området.

Så de går att flytta på?

– Det vet vi inte än, säger Victoria Alstäde.

Under en månad kommer allmänheten att kunna tycka till om vad de vill att anläggningen används till i framtiden. En viss begränsning finns.

– Den ska användas för offentliga funktioner inte privata bostäder.

Lasarettsstaden ligger fortfarande långt fram i tiden. Regionen och kommunen är så här långt klara med en förstudie. Det kommer att ta långt tid innan ett första spadtag kan tas.

Svaren från den digitala enkäten, som finns på kommunens hemsida, tas sedan till politikerna som underlag för framtida beslut. Idag finns inga pengar avsatta till förändring av anläggningen. Den är i stort behov av underhåll och renovering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!