De är stora arbetsgivare i Nyköping, men anser att de blir orättvist behandlade av Nyköpings kommun. En budget sätts med timtaxa som gäller för all hemtjänst, både kommunal och privat.
Men ända sedan lagen om valfrihet infördes 2009, då man kunde välja ett privat företag för exempelvis hemtjänst, har den kommunala hemtjänsten i Nyköping dragits med förluster. Resultatet har under åren som gått kommit upp i minus 132 miljoner kronor. Inte ett enda år har gått utan att hemtjänsten har gjort minusresultat. Minusresultatet täcks upp i efterhand av kommunen.
[custom-embed script="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"]
Och det är denna förlusttäckning som har fått de privata utförarna att ilskna till.
– Vi har samma uppdrag och vi har många kunder som väljer oss. Systemet borde bygga på att vi får lika mycket, säger Cecilia Ingre.
– Jag tycker att det ska vara schyssta villkor. Det är inte rimligt att kommunen tillåter verksamheten i egen regi gå med förlust år efter år.
Vionord erbjuder hemtjänst i fyra kommuner. I Nyköping finns 90 anställda i hemtjänsten som går något med förlust varje år utan att någon ersättning betalas från kommunen. I stället får andra verksamheter täcka upp den förlusten.
– Vi har verksamhet i andra kommuner och så har vi lite personlig assistans och rut-tjänster. Det krävs för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet, säger vd Jim Merkéll.
Varför fortsätter ni ändå?
– Ja, det undrar alla. Dels har vi startat i Nyköping och vi bor här så vi är lokala. Vi har kunder som tycker att vi gör ett bra jobb och personal som trivs. Vi tror att någon gång bör ju ändå politikerna se att vi gör ett bra jobb och ge oss ersättning för det vi gör.
Det är inte främst timtaxan som är för låg, enligt Jim Merkéll. Det är framför allt alla kringkostnader som inte ersätts. Både han och Cecilia Ingre berättar om för kort omställningstid, exempelvis när en kund blir inlagd på sjukhus eller avlider, och om timmar som inte ersätts för att det saknas dokumentation.
Vi tror att någon gång bör ju ändå politikerna se att vi gör ett bra jobb.
– Jag upplever att ersättningsmodellen inte är anpassad för andra verksamheter än den kommunala. Om den kommunala går back många miljoner på ett år och man kör samma modell mot den privata som inte har möjlighet till förlusttäckning är det något som är fel, säger Jim Merkéll.
Några stora vinster i välfärden är inte att tänka på, enligt Cecilia Ingre.
– Vi är så otroligt reglerade, politikerna kan helt och hållet styra våra vinstmarginaler.
Politikerna oense
Moderaterna kräver högre ersättning för att få bort orättvisan. Men enligt Socialdemokraterna går det inte att jämföra rakt av.
I höstas gick det privata hemtjänstföretaget Ren omsorg i Nyköping i konkurs. Moderaterna är oroliga för att det de ser som en orättvis fördelning av pengar till privat och kommunal hemtjänst kan leda till att fler privata utförare tvingas i konkurs.
– Då blir all hemtjänst kommunal och det kommer förmodligen inte att minska kostnaden och valfriheten skulle begränsas, säger Johan Schenström (M), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Liberalerna skriver i en motion att den privata hemtjänsten i efterhand bör få ersättning på samma sätt som den kommunala. Enligt Liberalerna är det oacceptabelt att den kommunala hemtjänsten får ut mer pengar för samma jobb. Det viktiga, enligt partiet är att alla utförare ska få lika ersättning.
De jämför äpplen och päron
Men jämförelsen håller inte, enligt nämndordförande Veronica Andersson (S).
– De jämför äpplen och päron.
Först i år infördes kravet på de privata företagen att verka i hela kommunen. Tidigare har bara den kommunala hemtjänsten behövt verka på hela landsbygden. Att den kommunala hemtjänsten inte har hållit budget beror på flera saker, enligt Veronica Andersson. Utöver landsbygdstäckningen måste effektiviteten ses över och arbetssätt förändras. Det arbetet pågår.
– Vi får se hur det ser ut efter det här året, då kan man jämföra.
Timersättningen har höjts efter bland annat träffar mellan den politiska ledningen och företagare. Men enligt Johan Schenström räcker inte höjningen, som han hävdar inte ens täcker senaste årets kostnadsökningar. Han tror inte heller att det görs tillräckligt för att minska kostnaderna för den kommunala hemtjänsten.
– Nej, jag tror att man kommer få ner förlusterna, men inte få bort dem helt.
Enligt Veronica Andersson tänker Moderaterna och de privata utförarna ur ett företagsperspektiv.
– Men lagen om valfrihet finns för brukarnas skull och jag som ordförande måste ha ett brukarperspektiv.