På lördag är det tänkt att Ryssbergsbacken ska öppnas för alla skidintresserade. Det blir i sådana fall en rekordtidig premiär. Plusgraderna under helgen har inte påverkat öppnandet något.
– Vi har nästan för mycket snö i stora backen. Vi har inte hunnit föra över den till teknikbacken eller parkenbacken. Men det är ett angenämt problem, inget vi är vana vid, säger Sofia Eriksson.
Sofia berättar att hon med familj tillbringat nästan tre veckor i Ryssbergsbacken för att få backen färdigställt tillsammans med andra frivilliga.
– I går tog vi in en julgran här så det blev lite julstämning för barnen, säger hon med ett skratt.
– Man vill få saker och ting gjorda så det gäller att klona sig så att det blir så bra som möjligt för alla. Vi gör ju backen för alla andra också, lika mycket som vi gör det för oss själva. Men det är roligare att dela med sig till andra så då blir det att man kämpar in i det sista.
Vad kan vi förvänta oss för backe i år?
– En otroligt fin backe med en annorlunda backprofil mot den vi brukar ha. Mängden snö vi har gör att backen är lite roligare än vad den brukar vara, det blir en annan höjd. Det blir en extra liten kulle i backen. Det blir helt enkelt lite annorlunda med tanke på att det är så pass mycket snö.
Mildvädret i helgen var kanske positivt för er?
– Nej, det kan jag inte säga. Vi hade önskat oss minusgrader så att vi kunde tillverkat ännu mer snö, men så blev det inte. Men det har gett oss chans att jobba på andra platser i backen som man annars inte hinner med. Inför en öppning är det inte bara backen som måste vara i ordning utan datorerna måste fungera, priser synkas, allt ska vara inköpt. Allt ska genomkollas och synas och det har vi kunnat göra eftersom vi fick den här helgen.
De som arbetat med backen har till och med haft sin premiärtur.
– Vi har testat backen. Vi åkte i helgen. Det är sällan vi hinner att åka så det var succé. Att åka den 11 december i sin hemmabacke, det händer inte så ofta.
Friluftsfrämjandet har många kurser på sin hemsida som man kan boka in sig på, men skidskolan startar först den andra veckan i januari.
– För att bespara vår personal. Killarna och tjejerna, som är skidledare, ska hinna åka av sig lite i backen innan. De brukar inte kunna göra det och det är ju något som de är beroende av, säger Sofia Eriksson.