Storkinvasion i Tystberga – hundratals fåglar på besök

Närmare 100 storkar har väckt intresse hos både fågelskådare och vanliga Tystbergabor. Det gäller att passa på om man vill ha en skymt av storkkolonin, som snart kommer att bege sig söderut.

Foto:

Nyköping2018-01-04 13:09

Att se stork i Sörmland är något av en sensation, men att närmare 100 fåglar slagit läger lite här och var i Tystberga har sin naturliga förklaring.

– Det här är storkar som har fötts upp i Skåne inom Storkprojektet (se faktaruta) och som släpptes ut för lite drygt en vecka sedan, säger Ingvar Jansson som är ordförande i fågelföreningen Tärnan.

I Sverige häckar storken enbart i just Skåne.

Ingvar Jansson berättar att de tillfälliga gästerna i Tystberga har tagit en liten tur norrut efter att de släpptes ut i Skåne. Snart kommer de att fortsätta färden mot sydligare breddgrader.

– När de känner sig beredda tar de höjd och sticker söderut och hamnar så småningom i Afrika. Förhoppningsvis kommer de också tillbaka, säger Ingvar Jansson.

Dock inte till Tystberga eller Sörmland.

– De här kommer med största sannolikhet att häcka runtom i Skåne framförallt. Mig veterligen finns det inga exempel på att de har häckat utanför Skåne.

Ingvar har fått uppgifter om att några av fåglarna kan ha skadats längs vägen och är i dåligt skick. Bland annat ska någon ha skadat sin näbb som gör det svårt att äta.

– Då vill Storkprojektets ledning att man hör av sig till dem för det finns möjlighet att de kan komma hit, omhänderta och rehabilitera skadade storkar.

Hur länge stannar de kvar i Tystberga tror du?

– Jag tror inte att det blir många dagar. De är beroende av att hitta mat och styrs av det. För några år sedan hade ett 100-tal storkar i Nyköping som bara stannade några dagar. De naturligt häckande storkarna har redan gett sig av söderut.

Storkprojektet i Skåne

Projektet har pågått sedan 1989 och drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes Ornitologiska Förening. Målsättningen är en vild och flyttande storkstam. I projektet föds storkar upp och årsungar släpps sedan ut, de ska bygga upp den vilda stammen (Källa: Storkprojektet).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!