Nytt ansikte när landslaget laddar i Nyköping

Snabbinkallade Evelina Källhage är ett nytt ansikte att lära sig i landslaget. Kantsexan från Skåneklubben H65 Höör lovar att vara redo med sitt kontringsspel om hon får chansen mot Nordmakedonien i EM-kvalet på Rosvalla.

23 september 2019 21:02

Det svenska damhandbollslandslaget har landat i Nyköping. På torsdag börjar EM-kvalet med match i Rosvalla A mot Nordmakedonien. Vid det här laget kända och rutinerade landskampsspelare som Nathalie Hagman, Jamina Roberts, Anna Lagerquist, Linn Blohm, Carin Strömberg och målvakten Filippa Idéhn är på plats.

Med finns också ett nytt ansikte, 22-åriga Evelina Källhage, högersexa från H65 Höör i Skåne.

– Jag fick kallelsen i onsdags. Klart man blir överraskad när det är på så kort varsel, säger Evelina efter första träningspassen i Rosvallas B-hall.

Den svenska förbundskaptenen Henrik Signell har lite skadebekymmer just på Evelinas position. Både Daniela Gustin och Emma Fernis går skadade.

– Då båda är borta med skador ett tag till vill vi ha ett extra alternativ på högersex bredvid Mathilda Lundström, konstaterade Signell när blixtinkallelsen blev offentlig.

– Evelina har tagit steg i sin utveckling för varje år och är en bra kontringsspelare som gör mycket mål och som har skaffat sig rutin från Europaspelet. Det ska bli kul att se henne i den här miljön också, sade Signell vidare.

Göteborgstjejen, Evelina har Önnered som moderförening, gör nu sin tredje säsong i den skånska toppklubben. Inte oväntat tar hon själv fram kontringsspelet som sin spetsigaste kvalitet på plan.

Fast någon novis på landslagsspel är hon faktiskt inte. Hon har många landskamper på ungdomsnivå att falla tillbaka på. Och faktiskt fyra A-landskamper.

– Jag var med för ett år sedan på sommaren. Det var någon turnering i Korea. Det var ganska många som inte kunde vara med, säger Evelina.

Bara att få vara med i landslagsmiljön såg hon som lärorikt.

– Det var bra att få se hur det går till i landslaget.

Så Sydkorea och Ukraina har hon stött på tidigare. Tack vare Höörs framgångar har det också blivit matcher mot internationella klubbar i Europa.

– Det är lite skillnad, fast det är ju lite olika nivåer där också, säger hon.

Vilken nivå och motstånd som Nordmakedonien och Portugal, som väntar direkt efter matchen i Nyköping, har kan och vill hon inte svara på.

– Nej det får du fråga någon annan om. Det vet inte jag.

Tror du att du kommer att få spela på torsdag?

– Nja, jag är nog mest med för att se och lära. Men skulle jag få chansen så...

Har du spelat i Nyköping tidigare?

– Nej aldrig. När jag var med i Sverigecupen hade turneringen inte kommit hit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Andersson