Tre säsonger (2015-2018) gjorde tuffingen Filip Mbanza i Onyx. Den tredje och sista fick ett abrupt slut med en allvarlig knäskada i hemmamötet mot Kalmarsund tidigt under 2018.

– Men varken han eller vi kände sig riktigt klara när han slutade. Vi skildes som vänner men sa båda att vi förmodligen skulle ses igen. Men det har dragit ut på tiden. Hela den här säsongen har vi haft som målsättning att han skulle komma och träna med oss, säger Onyx sportchef Tobias Palm, som hållit fortsatt hålla kontakt med den idag 29-årige Linköpingsbon.

I torsdags visade Mbanza upp sig på träningen. På onsdag dyker han upp igen. Han har under de två säsonger som sedan gått spelat i division 2 med Linköping Legends. Denna säsongen har det dock bara blivit sex matcher.

– Han var lite skadad inledningsvis. Han lider fortfarande något av sin knäskada. När han inte underhållit träningen har han oftast fått problem med baksida lår. Nu har han beslutat sig för att ta tag i bitarna ordentligt.

Onyx sportchef hymlar inte med att man är mycket intresserade av att får över Mbanza men att det måste lösa sig med transporterna.

– Det är det som gnager, det vi jobbar på. Och det är inte det lättaste, säger Palm.

Han fortsätter:

– Omöjligt att säga när vi kan lösa det.  Om det blir till helgen till bortamatchen mot Fagerhult vore det kanon. Men jag kan inte ens säga att vi kommer att lösa det.

Blir det klart med Mbanza siar Palm om att tränare Richard Gårdman kommer att använda honom som center.

– Mbanza vill inte komma hit och vara en vattenbärare, han vill göra skillnad. Tror inte han kommer att göra 20 poäng resten av säsongen om han blir klar. Men han blir perfekt för det här laget och kommer att bidra med lugn och rutin.

Trosa Edanös Emil Söderström har också varit och visat upp sig hos Onyx under helguppehållet. Palm gillade vad han såg.

– Ja han är intressant. Men bollen ligger nog lite hos honom. Vet inte riktigt hur hans tankar går men han har varit skadad och känner kanske att han inte riktigt är tillbaka till 100 procent. Sedan har han också lite åtaganden i Trosa Edanö.

En ung kille som just nu tillhör Rotebro i division 1 har också varit med och tränat.

– Men det kanske är något mer på sikt. Han kan få fortsätta och träna med oss någon gång i veckan säsongen ut får vi se hur det ser ut då, säger Palm.