Ek och NOK på hugget i Mora

Nyköpings OK och familjen EK skördade framgångar vid helgens elittesttävlingar i skogarna utanför Mora. Alice Ek var tvåa bland juniorerna och Ludvig drygt tre minuter efter Viktor Svensk.

Alice Ek har varit skadad, men visar ändå toppresultat nu.

Alice Ek har varit skadad, men visar ändå toppresultat nu.

Foto: Tomas Larsson

Orientering2021-05-16 18:10

– Jag bommade bort mig totalt.

Det är det första Alice säger när tidningen får tag i henne.

Det syftar på medeldistansloppet under lördagen.

– Jag gjorde en miss redan vid den första kontrollen, stor bom till trean och efter det bommade jag nästan varenda kontroll. Jag hade mycket problem, säger Alice och fortsätter.

– Det var svår orientering. Man kunde bara gå på kurvhöjningen och då är det svårt att se vad som är upp och ned.

Det blev en inte helt imponerande 65:e plats i mål. Alice var slagen av bland annat klubbkompisarna Signe Nilsson, som slutade 21:a och Ida Hylander på en 32:a plats.

Bättre gick det på Grönklittslången där Alice blev nia. Drygt nio minuter efter segrande Lisa Risby, OK Kåre.

Hur laddade du om?

– Jag tänkte bara att jag skulle göra mitt lopp. Få revansch. Jag var trött på slutet och jag gjorde en liten miss i mitten av banan där jag nog tappade en halv minut, men orienteringen gick bra.

Alice blev bästa 18-åring i loppet och nästbästa junior.

För storebror Ludvig blev det en 23:e plats på långdistansen – där var Philip Carlsson, även han NOK:are, tolva sex minuter efter Viktor Svensk. På medeldistansen slutade Ludvig nia, 3.23 efter Stora Tun-orienteraren.

– Det var lite överraskande. Det var ganska tekniskt, inte lika fysiskt så det var kanske därför jag kunde vara med där framme. Jag gjorde inga misstag så det är jag nöjd med. Spik på hela tiden Jag tror att jag var sex minuter efter täten i Västervik och nu var jag tre efter. 

Ludvig poängterar att den bästa medeldistansorienteraren Gustaf Bergman inte fanns på plats.

– Men jag tror inte att han kunde ha sprungit snabbare än Viktor. Han var överlägsen.

Vad säger du om söndagens tävling?

– Jag var lite seg i benen. Jag har inte riktigt fått till det i de två långdistanserna även om det varit stabilt. Jag har inte bommat någonting, det är kroppen som inte riktigt varit där.

Ludvig berättar att terrängen skiljde sig lite från det han är van vid.

– Det var långa, sugande backar. Ganska högt blåbärsris. I Sörmland är det generellt platt och hårt i backen och inte så mycket undervegetation. Visserligen bor jag i Göteborg nu och det finns backar där också, men de är inte riktigt lika långa.

Vad händer nu?

– För mig är det världscupstester i Idre i slutet av juni. För juniorerna är det något junior-VM-test. Sedan blir det ett uppehåll till hösten då det gäller att få till en formtopp igen. Då är det SM och kanske Jukolakavlen.

Karta: Mora
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!