I månadsskiftet augusti-september kommer tre SM-tävlingar att anordnats vid kommungränsen Nyköping-Trosa. Under fem dagar ska lång-, medel- och stafett-medaljer delas ut. Arrangörsklubbarna Nyköpings OK och Trosabygdens OK räknar med runt 2 000 besökare per dag.
Förberedelserna inför tävlingen håller på för fullt. Nya, dyra kartor har till exempel införskaffats.
– Vår kostar runt 130 000 till 150 000 kronor. Vi har reviderat en gammal karta och lagt till en del områden också. Det är runt Bergs gård. Senast vi gjorde en karta där var 2004 och vi använde den för tre år sedan, säger TbOK:s tävlingsledare Anders Runander.
Men föreningen har råd.
– Ja, trots att vi är en liten förening så har vi god ekonomi. Vi får in mycket pengar på Trosa Stadslopp och vi kommer nog tjäna en slant nu också på SM.
För Nyköpings OK blir SM betydligt dyrare. De måste göra en helt ny karta och den kostar 350 000 kronor. Nyköpings OK skulle egentligen arrangerat tävlingen runt Nynäs men eftersom det var granbarkborreinvasion där fick man flytta till Björksund och därmed införskaffa en ny karta.
– Vi hade redan investerat i en karta runt Nynäs och den gick på ett par hundratusen kronor fördelade på några år, det här blev en extraavgift på 350 000 kronor, säger Dan Nilsson, tävlingsledare i NOK.
Han berättar att de just nu för en dialog med Nyköpings kommun för att få hjälp, men att de inte har fått någon slutlig återkoppling.
– Skogen är vår arena och jämför man pengarna som det kostar att bedriva vår verksamhet med driftkostnaderna på en idrottsarena så tycker vi att vi borde få lite hjälp. I princip kommer vi att få genomföra ett arrangemang där vi lägger ned 1 500 timmar ideellt arbete utan att egentligen få något överskott utan det kommer snarare belasta oss. Som tur är, är föreningen välskött men det påverkar verksamheten framåt i tiden om vi inte får någon hjälp. Det kan göra att vi får göra avkall på aktiviteter i framtiden.
Just granbarkborren har ställt till en del problem för TbOK också. Strax innan jul fick föreningen reda på att delar av deras SM-område skulle avverkas.
– Men det var bara delar av det. Vi måste så klart ta hänsyn till det och se till att inte placera ut några kontroller just i de områdena. Men det har varit lite svårt att få till de längsta banorna som är 15-16 kilometer långa, vi har fått knö in dem, säger Anders Runander.
Tre veckor innan tävlingen trycks kartan så efter det får inget hända.
Tävlingarna startar med Trosaklubben som värd den sista augusti. Senast de arrangerade en SM-tävling var 2008 då natt-SM avgjordes mitt inne i samhället.
– Det var häftigt. De hade bara 200 meter upp till Trosaalperna så det var nära och bra till skogen, säger Anders Runander.
Att arrangera en SM-tävling är speciellt. Det finns till exempel en arrangörscoach utskickad från förbundet som kan ha synpunkter på hur tävlingen ska arrangeras. Och för Trosaklubbens del behövs funktionärer hyras in från andra föreningar.
– Under en vanlig tävling har vi runt 40-50 funktionärer, nu blir det det dubbla så vi får hyra in folk från bland annat Nyköpings OK. Men det är inga stora utgifter, mer en symbolisk peng, säger Anders Runander.
NOK räknar med runt 150 funktionärer vilket även det är det dubbla i jämförelse med en "vanlig" tävling.