Nya Nyköpings OK visade stor potential

Nya Nyköping OK gjorde några strålande nattsträckor både på dam- och herrsidan i Elitstafetten. De unga lagen, båda med 03-or på flera sträckor, slutade till sist som 16:e, damerna och 26:a, herrarna.

Alice Ek (mitten) på väg ut från starten av Elitstafetten. Det unga NOK-lagen gjorde riktigt bra i från sig.

Alice Ek (mitten) på väg ut från starten av Elitstafetten. Det unga NOK-lagen gjorde riktigt bra i från sig.

Foto: Lars Rönnols

Orientering2021-05-02 20:15

Tre nattsträckor lördag kväll i Hälleforsnäs. Omstart på söndagen med ytterligare tre sträckor i Ärla. Under strikta coronaregler genomfördes Elitstafetten som en liten ersättning till det inställda Tiomila.

Och Nyköpings OK var fantastiskt bra med från start på lördagen. Alice Ek (född 03) sprang in som sjua på första nattsträckan, endast 1,19 efter täten. Extra imponerande med tanke på att hon inte kunnat träna ordentligt den senast tiden.

– Jag har en överbelastning i benet. Så jag har inte sprungit så mycket den senaste månaden. Jag har kört alternativ träning istället, säger Alice.

Lite kände hon av problemet i vänsterbenet under loppet.

– Men jag tycker det gick bra. Jag hade nästan alltid någon med mig och då hjälper man varandra.

På slutet fick hon dock gå ensam.

– Då blev jag väldigt trött, säger Alice som växlade över till Ida Hylander.

Hon gjorde också en vass nattsträcka och var elva in till andra växeln. Caroline Guttke förde sedan NOK till en 17:e plats till söndagen.

Laget fortsatte sedan strålande. Signe Nilsson knep sju placeringar och växlade som tia, Emma Westerlund, även hon född 2003, knep två placeringar ytterligare och växlade åtta. På sist sträckan hade sedan NOK ännu en 03:a, Frida Jarding. Hon sprang i mål som 16:e lag. Vann gjorde OK Tisaren.

Om NOK-damerna började strålande var herrlaget om möjligt ännu ett strå vassare. Philip Carlsson sprang in som trea på förstasträckan, blott 32 sekunder från ledaren. Ludvig Ek som tog över, var femma. Men han var ändå inte riktigt nöjd.

– Jag var lite svajig, säger han och fortsätter.

– Jag förstod att jag ledde ett tag. Och det var lite mentalt jobbigt att veta att man var jagad. Jag gjorde lite småmissar, blev stressad.

Ludvig blev först upphunnen av en löpare, sedan en andraklunga.

Han tyckte att terrängen var ganska svår.

– Ganska mycket småkuperat upp och ner och ganska grönt, då menar jag tät skog. Det var lite dåligt sikt ibland och svårt att hålla riktningen.

Albin Falk sprang sedan sista nattsträckan och tog en 15:e plats till söndagens tre sträckor. 

Carl Carlsson, Edvin Hellsten och Kasper Lagerström, de två sistnämnda födda 03, höll alla laget runt 25:e plats. De blev 26:e till sist. Vann gjorde Stora Tuna.

– De andra har gjort det bra, en bra erfarenhet för framtiden, säger Ludvig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!