Starkt NOK-lag levererade historisk Tiomilaseger

Snacka om fina veckor för Nyköpings OK:s Philip Carlsson. Först uttagen i JVM-laget och så höll han ihop det på en extremt rafflande sistasträcka när Nyköpings OK tog en historisk första seger på Ungdomens tiomila.

Under söndagskvällen firade hela Nyköpings OK vid klubbstugan på Ekensberg.

Under söndagskvällen firade hela Nyköpings OK vid klubbstugan på Ekensberg.

Foto: Samuel Josefsson

Orientering2021-08-09 13:57

– Det känns väldigt bra! Kul att vi kunde vinna tillsammans och att vi också kunde samlas hela klubben och få fira det här tillsammans på söndagskvällen. Vi har ju inte kunnat träffats på det här sättet på grund av coronan på...väldigt länge, säger Philip Carlsson.

Nyköpings OK:s hade ett starkt lag på Ungdomens tiomila, så visst fanns chansen att förbättra andraplatsen som var klubbens bästa notering. 

I år var den äldsta mixade stafetten HD20 och inleddes med fyra nattsträckor. Albin Falk förde upp NOK till ledningen inför återstarten. Pressen ökade givetvis och sömnen minskade hos många. Men Nyköpings OK var helt enkelt det stabilaste laget då det var ensiffrirgt vid varje växel:

Här är gänget som sprang och hur de växlade, där är det var tre löpare på första dagsträckan:

Alice Ek 8, Edvin Hellsten 5, Frida Jarding 5, Albin Falk 1, Axel Lindgren/Valdemar Hamilton/Evelina Petersson, Kasper Lagerström 1, Caroline Guttke 2, Odin Ek som var snabbast av alla på sin sträcka tog upp laget i ledning, Signe Nilsson växlade över med tätkänning till Philip Carlsson som var först i mål på ankarsträckan.

undefined
Nyköpings OK har en gång i tiden vunnit stora Tiomila och i skogar mellan Tibro och Karlsborg har NOK numera även segrat i prestigefyllda Ungdomens tiomila.

I början var NOK och OK Skogshjortarna stabilast. Men det skulle bli slutkamp mellan NOK och Eksjö. Ut på sista sträckan var Smålandslagets Hugo Djurstedt fem sekunder före Philip Carlsson. NOK jagade ikapp Eksjö. Direkt. Dramat kunde börja:

– Det var extra nervöst att springa ut på sista sträckan efter det att alla lagkompisar hade gjort det så bra i nio sträckor innan. Det gick bra i början ändå. Jag fick en liten lucka. Men sedan gjorde jag några misstag, ett parallellfel med två höjder vid en diffus tallhed, gled ut snett till vänster – och kom efter, förklarar Philip lugnt.

Philip svarade med att trycka gasen i botten.

– Jag kände att jag var långt efter och ökade till maxfart, och fast jag sprang allt vad jag kunde var det felfritt –så jag kom i fatt i slutet av banan. Vi sprang tillsammans ett tag, men så fick jag en lucka.

Glädjerusiga lagkompisar hoppade in bakom Philip när han stämplade vid sista kontrollen. Djurstedt kom lite närmare där. Men Carlsson hade järnkoll.

– Jag hörde speakern som sa att han var 20 sekunder efter så jag sprang på hela vägen, säger Philip som var tolv sekunder bakom vid det hägrande målskynket.

Frida Jarding och Caroline Guttke sa så här på söndagens firande:

– Det känns väldigt roligt, trodde inte att vi skulle vinna. Jag känner också att jag har gjort en insats för laget. Kul att vi vann och det känns lite overkligt säger Frida.

– Det känns väldigt stort, har aldrig varit i den här situationen förut. Lite overkligt som Frida sa, säger Caroline. 

undefined
Frida Jarding, Caroline Guttke och avslutaren Philip Carlsson var tre av dem som bidrog till segern i det så stabila Nyköpings OK-laget i Ungdomens tiomila.

För Philip väntar en spännande höst. Han finns med i det svenska laget som i september åker till JVM i Turkiet.

– Jättekul att få chansen att springa ett junior-VM och det ska bli spännande just att det går i Turkiet, säger Philip. 

– Att klara pressen på den här stafetten känns faktiskt som en bra lärogrej för mig. Det har ju varit väldigt lite tävlingar senaste året, det här var den första bredare i år. SM i slutet av augusti blir ett bra genrep.

Turkiet låter som ett oskrivet kartblad

– Vi var nere för några år sedan, när det blev inställt 2019, och testade på kartorna. Det är väldigt bushigt; mycket taggbuskar och sådant.

Ungdomens tiomila

HD20: 1) Nyköpings OK (Alice Ek, Edvin Hellsten, Frida Jarding, Albin Falk, Axel Lindgren/Valdemar Hamilton/Evelina Petersson, Kasper Lagerström, Caroline Guttke, Odin Ek, Signe Nilsson, Philip Carlsson), 2) Eksjö SOK, 3) OK Ravinen, 4) OK Skogshjortarna, 5) OK Kolmården,  6) TJ Spartak Prvnibrnenska, 7) Karlskrona SOK, 8) Brobyggarna 1, 48) Nyköpings OK 2.

HD14: 1) Åmåls OK, 1.28.50, 2) Sundbybergs IK, 3) USK Prag, 23) Nyköpings OK 1, 49) Nyköpings OK/Tullinge SK 2, 53) OK Hällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!