För första gången har Brottsförebyggande rådet, Brå, genomfört den Nationella trygghetsundersökningen lokalt. Detta utöver den sedan flera år tillbaka genomförda "vanliga" NTU:n.
En av frågorna i fokus som ställts i intervjuer är om invånarna har utsatts för "brott mot enskild person", som innefattar bland annat misshandel, hot, rån och sexualbrott.
I undersökningen framgår att unga kvinnor oftare utsätts för trakasserier och sexualbrott medan medelålders män är mer utsatta för bedrägerier.
Den vanligaste kategorin när det gäller brott mot enskild person bland de utsatta var hot, så även i lokalpolisområde (LPO) Nyköping, där de fyra SN-kommunerna, Gnesta, Oxelösund, Nyköping och Trosa, ingår.
Jämförelsen från år till år kan alltså göras på ett nationellt plan, men inte per lokalpolisområde. Dock är det vanskligt att jämföra den lokala undersökningen med den nationella då den skiljer sig på flera sätt som rör urval, datainsamlingsmetod och frågeformulärets innehåll och struktur.
Enligt Lotta Thyni, områdespolischef, är det svårt att använda sig av resultatet då svarsfrekvensen inte var så stor och inte bryts ner i mindre geografiska områden.
– Vi gör en egen undersökning, där en påminnelse om att svara gick ut i går (torsdag). Ett viktigare material för oss, som är jämförbart över tid med de undersökningar vi gjort tidigare, säger Lotta Thyni.
Det kan också konstateras att kampanjen #metoo inte har påverkat någon av undersökningarna, då intervjuerna som ligger till grund för dessa gjordes långt innan.
Av de brott man får upp i undersökningen har långtifrån alla blivit polisanmälda, även om det varierar från brott till brott.
– Unga kvinnor är inte bara mer utsatta för trakasserier, de utsätts också oftare för sexualbrott. I NTU finns dock inte svaren på varför en brottstyp ökar, därför behövs analyser för att få bättre kunskap om orsakerna till ökningen, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.