Anders Nielsen: "Minskad skörd – men bättre smak"

Allt ifrån fikon till potatis drivs upp vid Lövsunds säteri. Den stora variationen av frukt och grönt gör platsen till en bra markör för hur den varma torra perioden påverkat växtligheten.– Potatisen är sen men vindruvorna börjar bli mogna, de brukar vara klara i slutet av augusti, säger trädgårdsmästare Anders Nielsen.

Vindruvorna i Anders Nielsen växthus är rekordtidiga och de som har mognat smakar söt och gott.

Vindruvorna i Anders Nielsen växthus är rekordtidiga och de som har mognat smakar söt och gott.

Foto:

Övrigt2018-01-05 16:00

Anders Nielsen ser själv sin trädgård som ett avancerat hobbyprojekt. Det går att diskutera eftersom han säljer grönsaker både på plats men även till andra, bland annat ett café i Nyköping.

Men oavsett hur det är med den saken så har han mängder av olika växter på området och gillar att experimentera. Om något inte fungerar så provar han bara något nytt - direkt.

– Jag fick problem med gurkor som inte ville växa, då testade jag de här i stället, säger han och pekar på stora fina gurkor som påminner om Västeråsgurka.

Att idealisera sitt odlande är inte Anders stil. Han tvekar inte en sekund att berätta att den nya sortens långsmala tomater, som ser fina ut, inte riktigt blev som han tänkt.

– Nej, de ramlar lätt av och smakar inte så gott som jag tänkt mig, säger han.

Han medger att det handlar mycket om att han jämför med andra tomatsorter han tagit fram sedan starten 2005.

Om det kommer bli ett bra skördeår eller inte tycker han är svårt att säga.

– Förväntningarna blir så högt ställda när vi haft sommar så länge nu, säger han.

I landet, utanför de tre växthusen, går det relativt trögt. Potatis han normalt sätt brukar ha skördat, är inte klar.

– Jag har tillgång till vatten från sjön här bredvid men det blir inte samma sak, säger han och hoppas på regn, inte bara för böndernas skull, utan även för sin egen.

De växter som gynnats av värmen är i stället gurka, aprikos, vindruvor, fikon och chili - som alla finns i växthuset.

– Jag förstår om de har problem i större växthus med värmen, men mina är så små och enkla att vädra, säger han.

Men den allra största vinsten den här torra varma sommaren är, kanske lite oväntat, bären.

– Hallon och jordgubbar har smakat fantastiskt. Det blir inte så stora mängder och bären är små, men de är väldigt söta och goda, säger Anders Nielsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!