1 Vem var Johan Skytte?
– Om jag skulle pitcha honom skulle jag säga att han var stormakttidens magister och gudfader till hela vårt moderna utbildningssystem. Anna Lindh får ursäkta mig men historiskt är han Nyköpings mäktigaste person någonsin. Han var inte bara Gustav II Adolfs lärare och generalguvernör i Baltikum, utan den som också såg till att både kvinnor och bönder fick tillgång till högre studier – inte för att han var feminist utan för att han insåg att alla smarta personer och all kompetens behövdes för att staten Sverige skulle överleva efter år av krig. Han myntade även begreppet "intelligensreserv" av samma orsak. I samma anda verkade även Axel Oxenstierna som i dag betraktas som stadsapparatens hjärna. Fast de två var rivaler var de grundbulten till att Sverige fungerar ännu i dag.
2 Du har gjort omfattande research inför boken om Johan Skytte, när släpps den?
– Det här blir andra boken i en serie historiska böcker där första handlar om Vasatidens gudfader Hemming Gadh. Bok nummer två handlar alltså om Skytte och jag har tillbringat varje måndag, onsdag och fredag på Kungliga biblioteket de senaste åren ‒hittills har jag arbetat med böckerna under fem år. Boken är skriven som en kronologi och släpps på Atlantis förlag i januari 2018. Man blir härligt excentrisk och lite galen när man tillbringat så lång tid tillsammans med någon, han är som en äldre bror, eller gammal klasslärare för mig. För kunna beskriva hans liv och hans värld måste jag förstå hans tid, vad han kände, tänkte, tyckte.
3 Varför fastnade du för just Skytte?
– Dels för att han var född i Nyköping och det finns inte så mycket skrivet om honom, och dels kan jag tacka min morfar som visade mig vallarna och Nyköpings hus där Hertig Karl styrde Sverige. Jag blev kvar där på vallarna och fascinerades av Hertig Karl som var en riktig ledarskapsmänniska som vid upprepade tillfällen besökte Nyköpings skolor för att headhunta pojkar som var smarta. Nyköping var vid den tiden en mångkulturell stad och här växte alltså Skytte upp. Boken är både ett stycke viktig historia och en hyllning till min hemstad Nyköping.
4 Vad är det som är så lockande med historia?
– Jag är ett barn av folkbildning och tycker historia är fascinerande. Det är viktigt att folk tar del av historia, samtidigt tror jag inte på akademisk snobbism. Min ambition är att göra research som Herman Lindqvist och skriva som Peter Englund. Johan Skyttes ande svävar över Nyköping och det är viktigt att det blir en fin, bra bok som står sig tills någon skriver en ny bok om Skytte.
5 Får Skytte upprättelse med din bok?
– Ja, eftersom att det är den första biografin som skrivs. Jag skulle även se att Nyköping uppförde en staty av Skytte i Nyköping och att man hade kallat Stora historiepriset som delas ut i Nyköping, för "Skytte-priset" i stället. I Uppsala hedras han dock. Han byggde upp Uppsala och gjorde att universitetet är det universitet det är i dag. Han förtjänar verkligen att få upprättelse.