Bangolf – en sport som går över alla åldersgränser

Gammal som ung, nybörjare som veteran – alla kan ha utbyte av en runda på en bangolfbana. För 92-årige Kristian Petersen och snart 14-årige Anton Eriksson är det inte konstigt att träna tillsammans. Tvärtom. – Jag kan lära mig av Anton, säger Kristian och ler brett.

Ibland händer det att Anton och Kristian går en runda på klubbträningen tillsammans. Åldersskillnaden är stor, men med handicap på banan kan de möta varandra på lika villkor.

Ibland händer det att Anton och Kristian går en runda på klubbträningen tillsammans. Åldersskillnaden är stor, men med handicap på banan kan de möta varandra på lika villkor.

Foto:

Övrigt2018-06-28 09:00

Varje tisdags- och torsdagskväll har MGK 49 klubbträning på banan vid Vattensportens hus i Nyköping. Alla samlas där för att träna slag och träffas.

Just den delen av bangolfen gillar Kristian bäst – gemenskapen. Han började spela för 10–15 år sedan och numera tar han med rullatorn för att garanterat ha någonstans att sitta om väntan blir för lång.

– Det är så roligt att träffa alla och alla är så hjälpsamma. Man får känna att man är med fast man är gammal, säger han och berättar om en tävling i Eskilstuna för ett tag sedan där han fick en egen caddie.

Anton började med sporten för tre år sedan. Det var pappa som drog med honom till banan första gången och sen var han fast.

– Och sen fortsatte jag träna och träna och året efter vann jag USM, säger han.

Anton hade provat på många sporter innan som fotboll och innebandy, men som han säger ”inget kändes som bangolfen.”

– Jag hade nog talang, för jag utvecklades ganska snabbt i början, säger han som förklaring till aha-känslan.

Även Kristian, som har sina rötter i Danmark, började spela bangolf för att det är något man gör på sommaren.

– Och sen började jag träna med min son. Jag blev distriktsmästare i PRO faktiskt ett år, säger han.

Annars har Kristian mest sysslat med cykel. Han har klarat av 15 Vätternrundor och 19 Yngaren runt.

Har ni något utbyte av varandra, som äldst och yngst i klubben?

De båda bangolfarna tittar på varandra, innan Anton svarar först med ungdomens direkthet.

– Jag tycker inte att jag lär mig så mycket av dig, säger han.

Kristian ler och kontrar:

– Jag kan nog lära mig mer av Anton. Han är duktig. Jag tror säkert att han kommer att spela i landslaget en dag.

Bästa rundan i Nyköping för Antons del är 28 slag. Kristians rekord är 34 slag på 18 banor.

Som så många andra idrotter är bangolf en materialsport. Här är det bollar som gäller.

Anton plockar ut sin gröna bollbag och visar några av sina hundratals bollar.

– Det finns otroligt många bollar att välja mellan. När allmänheten spelar så har man en boll till alla banor, när vi spelar så är det betydligt fler. Speciellt på eternit, där kan man få byta boll till varje bana.

Varför så många olika bollar?

– De studsar olika mycket, är olika hårda, en del har lack på sig, andra är knottriga som den här, säger han och visar en specialtillverkad boll med sitt namn tryckt på sidan.

Det knottriga gör att den passar bra i regnväder.

– Men det gäller att komma ihåg hur alla bollar är. Det kan vara svårt.

Stora målet för Anton i år är att ta sig upp på pallen i USM, som avgörs i Karlstad i augusti. Numera spelar Anton i A-gruppen och kommer bland annat möta en kille som just blivit uttagen till landslaget.

– Så det blir nog svårt att nå ett guld, men silver eller brons borde vara lättare, säger han.

Och så finns det ett helt sommarlov att träna på.

– Jag måste träna på det mentala. Det är lätt att man blir sur om det går dåligt men håller jag bara igen går det riktigt bra. Jag har koll på spelet, men blir jag sur...ja, då vet man inte vad som händer.

Klubbkompisen Kristian hoppas å sin sida på att nå en final i seriespelet, som avgörs i Nyköping i september.

– Jag spelar numera i D-klassen, som är den lägsta, säger Kristian.

Det här kan du också spela i sommar

Boule: Boule spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad "lillen". Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Oftast spelar man på hårt grusunderlag. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.

Kubb: Ett sällskapsspel där kubbar (spelpjäser) ställs på två rader på vardera kant av en rektangel, med en större kubb (kungen) i mitten. Sedan gäller det för de två lagen att turas om att med pinnar kasta ner det andra lagets kubbar, för att till slut vinna genom att fälla kungen. De forntida egyptierna spelade omkring 3000 f.Kr. redan spel som mycket liknar Kubb.

Beachvolley: En variant av volleyboll som spelas på sand. I beachvolleyboll är man två spelare i varje lag. För att kompensera den mindre möjligheten att täcka upp hela planen spelas sporten med en avsevärt långsammare boll och på en något mindre spelplan än traditionell volleyboll.

Fotbollstennis: Grundkraven för fotbollstennis är egentligen bara två personer, en boll och ett nät. Reglerna är enkla, man ska försöka få över bollen på den andra planhalvan och för varje vunnen boll får man ett poäng. Alla kroppsdelar utom armar och händer är tillåtna. Tre tillslag inom laget, som i beachvolley, och allt avgörs i bästa av tre set.

Dart: Ett spel, som för det mesta syns på pubar, men som just under sommarhalvåret plockas fram vid sommarstugorna. Det går ut på att man kastar pilar på en tavla för att uppnå poäng. Tavlan ska exakt vara 237 centimeter framför pilkastaren. Den högsta möjliga poängen med 3 pilar är 180, som fås då alla 3 pilar träffar trippel 20.

Badminton: Spelas som tävlingssport inomhus, men utomhus under sommaren av motionärer. Vid spelet slås en fjäderboll med hjälp av en badmintonracket som volleyslag över nätet mellan spelarna. Poäng utdelas när någon av spelarna missar sitt slag eller slår ut bollen utanför spelplanen. Matcherna avgörs i bäst av tre set och varje set spelas om först till 21 vunna bollar. Den moderna formen av badminton uppstod i Indien på 1860-talet, där den kallades poona.

Krocket: Ett utomhussällskapsspel, där uppgiften är att med en träklubba driva ett träklot i en viss ordning genom ett visst antal bågar och mot pinnar. Det finns många olika typer av krocket och det mer avancerade, den engelska varianten, tävlar man i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!