Distansmarkörerna är redan på plats. Den 11 juni var det provlopp och på fredag klockan 21 går startskottet för Trosa stadslopp för 32:a gången.
Innan det långa och prestigefyllda loppet på kvällen har såväl knattar, knyttar, stavgångare och joggare tagit sig runt centrala Trosa på olika distanser.
–Vi har breddat startfållan för att barnvagnar ska få plats. En del tycker att barnen ska kunna springa för att vara med, men jag tänker att är det folkfest så är det, säger Pelle Bång, tävlingsledare för Trosa stadslopp.
Loppet arrangeras av Trosabygdens orienteringsklubb där Pelle själv varit aktiv tävlingsorienterare innan hälsan satte stopp.
–Jag är glad över att vi har så många ungdomar som deltar i loppet, mellan sex och sjuhundra av runt 1 700 anmälda i år, säger Pelle.
Som mest har stadsloppet haft runt 2 600 starter men det har minskat lite undan för undan de senaste tre åren. Ännu är dock inte loppet kört. Det går att direktanmäla på nätet och hos Team Sportia i Trosa ända till en timme före start i respektive lopp. Den stora massan löpare är vanliga motionärer, men ungefär trettio elitlöpare kommer också till start.
–De tycker att det är prestige att springa Trosa stadslopp för att det är så välorganiserat. Vi har haft löpare från både Kenya och Etiopien, berättar Pelle.
Även om det är roligt att få beröm som arrangör, tycker han dock att den stora belöningen är något annat.
– Man får så mycket tillbaka, de positiva endorfinerna kickar i gång.Det är lite som att hjälpa någon att se till att allt flyter.
Löparna gör loppet, men publiken gör folkfesten. Lilla pittoreska Trosa bjuder på ett mycket publikvänligt lopp, eftersom löparna varvar banan.
– Vi uppmuntrar publiken att spela musik och heja på löparna när de springer förbi. Det gör mycket för att peppa löparna när de är trötta.Förra året hade visst någon byggt upp en scen vid Folkets Hus, skrattar Pelle.
Arrangörerna har också hyrt in två band som spelar. Sambaorkestern Filhos do Samba och femmannabandet Sthlm Rhytm & Brass som peppar löparna med stompig New Orleansjazz.
– Vi spelar mycket på stadslopp, men också på begravningar där folk vill ha New Orleans-känsla. I Trosa blir det väl lite mer up-tempo. Jag har själv sprungit Trosaloppet för många år sedan och då saknade jag musik. Man vill ha musik i varje gathörn när man springer, säger kapellmästaren Martin Ljungberg som spelar bastrumma och sjunger.