I dagarna slog SGU, Sveriges geologiska undersökning, larm om att det i sommar kan uppstå avsevärda problem med vattenförsörjningen i ännu större delar av landet än i fjol. Efter ett nederbördsfattigt 2016 och en torr, snöfattig vinter har de redan låga nivåerna i grundvattenmagasinen sjunkit ytterligare. Det är ovanligt lite vatten i flera av de sjöar som är dricksvattenresurser.
Varningsflaggan vajar också över Sörmland. Det krävs onormalt stora nederbördsmängder de kommande veckorna.
– Vi får i snitt 600 millimeter nederbörd per år. I fjol kom hälften. Många enskilda brunnar på landsbygden har sinat och folk har bett oss om hjälp.
Det säger Marie Norén, produktionschef VA i Sörmland vatten, bolaget som ansvarar för vattenförsörjningen till hushållen i västra länsdelens kommuner. I en av dessa, Flen, finns just nu ett riktigt oroande lågvattenmärke: Båven. I väntan på dricksvatten via ledning från Katrineholm nästa höst, är Flens stad beroende av sjön för att trygga sin vattenförsörjning.
Men vattenståndet är nu det lägsta på ett decennium och beskrivs som allvarligt.
Samtidigt pekar prognoserna från SMHI åt fel håll: ingenting tyder inom överskådlig tid på sådan nederbördsmängd att trenden kan brytas. När växtsäsongen startar i slutet av april kommer den att ta upp den mesta av nederbörden.
Blir det så torrt i sommar som SGU befarar, kan många kommuner och vattenbolag tvingas gå över i krisläge. Det innebär bevattningsförbud, besparingsåtgärder och distribution av reservvatten om så krävs. I första hand är det hushållen som påverkas.
– Det ska gå väldigt långt innan vi stänger av verksamheter som till exempel GB, som är den största enskilda vattenförbrukaren i Flen. Då kan vi bli stämda.
Också i länets två största och tätast befolkade kommuner hålls vattennivåerna och nederbördsutvecklingen nu under vaksam uppsikt. Trots att nivån också i sjön Yngaren är den lägsta på tio år, är Nyköpings VA-chef Mats Lindberg mer orolig för vattenförsörjningen till de orter som får sitt vatten via små, lokala vattenverk. Omkring 3 000 hushåll i kommunen kan påverkas av vattenbrist om nivåerna inte snart stiger.
– Inför framtiden tittar på en reservvattentäkt och överföringsledningar för att kunna slopa våra sex mindre verk.
Hyndervad vid Hjälmarens utlopp är länets största verk och förser 90 000 Eskilstunabor med vatten. Sjön är en stor reservoar, liksom Mälaren som försörjer Strängnäs med vatten. Men också i Hjälmaren är den sjunkande nivån uppenbar. Eskilstuna Strängnäs energi och miljö kan längre fram i vår tvingas införa restriktioner för hushållen.
Enligt VA-chefen Admir Ibrisevic spanar bolaget brett på hur vattnets kvantitet och kvalitet kan komma att påverkas i framtiden.
– Mer regn till följd av klimatförändringarna kan leda till mer organiskt material i råvattnet – en fördubbling, enligt vissa bedömningar. Så det gäller att planera både för processtöd och dimensionering.