Berga Husby-Oppunda – årets nötköttsföretag i Sörmland

Elin Beckman och Ulf Thunell på Berga Husby-Oppunda AB har utsetts till "Årets nötköttsföretagare i Södermanland 2017".

För Elin Beckman är det allra viktigast att vara med och främja svensk köttproduktion. Hon och Ulf Thunell har precis utsetts till "Årets nötköttsföretagare i Södermanland".

För Elin Beckman är det allra viktigast att vara med och främja svensk köttproduktion. Hon och Ulf Thunell har precis utsetts till "Årets nötköttsföretagare i Södermanland".

Foto:

Övrigt2017-07-21 14:20

– Vi hade ingen aning. Vi är väldigt glada och det är kul att få uppskattning för det man gör, säger Elin Beckman.

Elin Beckman och Ulf Thunell driver Berga gård i Husby-Oppunda. Gården har funnits i Elins familjs ägo sedan 1936.

– Vi har drivit gården sedan 2013. I dag producerar vi nöt och lamm, säger Elin.

Priset delas ut av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. I motiveringen står det bland annat "med försäljningen av köttlådor där slakt och styckning sker på närbelägna slakterier och säljs lokalt fungerar Berga Husby-Oppunda AB som en motor i sin bygd och har visat att de tror på svenskt lantbruk och köttproduktion mer specifikt".

– Allra viktigast för oss är producera svenskt kött, eftersom att man använder antibiotika fast det inte behövs i en stor del av köttproduktionen utomlands, säger Elin.

Elin Beckman ser även positivt på att vara en lokal producent.

– Det är ett plus att ta vara på lokala slakterier, och att hålla våra sörmländska marker i gång. Skulle inte djuren beta där skulle de växa igen.

Förra hösten ingick Berga Husby-Oppunda AB i ett projekt med Sodexo för att Nyköpingsskolor skulle servera mer lokalt kött, i stället för importerat.

– Än så länge har vi haft två leveranser, en i höstas och en i vintras. I oktober ska vi leverera en till, säger Elin.

Nu i höst är det lamning och att bygga en halmlada som står på schemat på Berga gård.

– I september ska tackorna lamma, berättar Elin.

Elin Beckman och Ulf Thunell ser alltid till att ha nya planer för att deras företag ska utvecklas.

– Det är inte kul att driva företag om det inte händer något, tankeverksamheten pågår hela tiden, säger Elin.

Berga Husby-Oppunda säljer köttlådor tre gånger och året och lammlådor en gång om året. Elin Beckman upplever att människor i dag har blivit mer medvetna när det kommer till köttkonsumtion.

– Många vill veta var djuren kommer ifrån och hur de lever, det ser jag som mycket positivt.

Varför tror du att ni fick priset?…

– Säg det. För att vi satsar på svenskt lantbruk, och för att vi har en bra produktion som levererat till skolor i Nyköping, plus att vi säljer mycket lokalt och till privata kunder.

På torsdag är det prisutdelning – vad har ni för förväntningar?

– Det ska bli jätteroligt, och det ser vi fram emot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!