Bildextra: En träningsdag som ska grunda för OS

Hampus Lithéns träningsmåndag är lika extrem som fascinerande. Den börjar med att han är "helt paj" i kroppen, fortsätter med ett teknikpass med påfallande saftiga vikter, mycket mat och sömn – och så ett ännu tyngre fyspass.

Förmiddagspasset avslutas med rehab för en gammal armbågsskada som egentligen är läkt men måste fortsätta stärkas; tråkig träning som måste göras.

Förmiddagspasset avslutas med rehab för en gammal armbågsskada som egentligen är läkt men måste fortsätta stärkas; tråkig träning som måste göras.

Foto:

Övrigt2018-03-10 12:00

– Man kan vara med Hampus på träningsläger och han kommer ner till frukosten som en zombie. Men under det att han äter ser man hur kroppen sakta väcks till liv, ler Håkan Fridhäller som är tränare i Trosa Atletik.

– Det behövs mycket kaffe, skrattar Hampus Lithén.

Klubbkompisarna trivs bra tillsammans och tillbringar massor av tid både på Skrotnissarnas gym och som här när dagens lunch intas på Ådas golfrestaurang efter ett tufft förmiddagspass.

Riktigt tunga veckor går det att lägga in ytterligare en sådan här dag, i så fall på lördagar. Men normalt sett tränar Lithén på heltid måndagar och fredagar. Sedan tre dagar med träning efter jobbet och så ett lite längre pass på lördagar.

– Söndagen är alltid vila; skrivet i sten. Annars tappar man kvaliteten direkt, speciellt jag som är så tung och stor. Annars skulle man bara bryta ner kroppen. Det är inte så att jag känner mig helt utvilad och återställd i kroppen på måndag morgon – men tillräckligt.

Hampus hade påfallande många repetitioner med tunga vikter både i ryck- och stötmomentet redan på förmiddagspasset. En anledning till att Lithén gör så är faktiskt att han höll på med amerikansk fotboll och började med tyngdlyftningen sent.

– Jag ligger efter i antalet tunga lyft. Det ligger faktiskt lite i de där skrönorna att om man gör nått 10000 timmar så blir man väldigt bra. Då måste jag få in så pass många lyft på 70–80 procent av max. Till sist sitter det.

Hampus är beredd att offra väldigt mycket när det gäller hur kroppen tar stryk för att nå det stora långsiktiga målet, få lyfta och prestera i ett olympiskt spel – helst redan 2020.

– Ja, efter karriären finns det sätt att låta kroppen bli hälsosam igen genom att gå ner i vikt – sakta – och fortsätta träna. Men just nu är det så fysiskt knäckande så det blir psykiskt. Muskulärt, ligament, hela nervbanorna liksom är KÖRDA i slutet av en vecka, säger Hampus krasst.

Förutom den möjliga nervositet inför smärtan att vrida ur allt som finns och prestera på topp inför de stora tävlingarna är det egentligen bara då som kroppen inte är "körd".

– Mm, det är då kroppen är återhämtad och man mår bra.

Har du ångest när du sitter i bilen nu på måndag morgon och ska köra ett så här tufft förmiddagspass?

– Nej, hela satsningen är i grund och botten KUL, men går det dåligt och det är kärvt eller om man har ont någonstans är det jobbigt att få ett tuff program av Jim. Då får man anpassa sig lite, kanske ta bort några repetitioner här och där – men annars köra på ändå.

Förutom Jim Gyllenhammar, huvudtränare från Eskilstuna, är Håkan Fridhäller central i Hampus satsning mot att bli Sveriges starkaste tyngdlyftare och till sist nå OS.

– Förutom som allmäntränare är han ett väldigt bra bollplank. Håkan är duktig på att se när det ser bra ut och jag kanske kan lägga på en femkilosvikt, eller ta bort när det inte ser bra ut – och säga åt mig att åka hem och vila när det ser för jävligt ut.

Hålla en tyngdlyftare på gott humör är inte alltid lätt.

– Nej, hade det inte varit för Håkan hade jag inte haft någon vettig träningskompis och han är ju ett ankare här på luncherna så jag slipper skämmas för att jag äter så mycket, skrattar Hampus och lassar in en halv potatis till. Han är jätteviktig för mig.

Även om Hampus kör väldigt många lyft med förhållandevis kort vila mellan kan man givetvis inte bara blåsa på i träningen.

– Nej, det gäller att hela tiden vara skärpt, annars är det risk att man rasar ihop under stången.

Sedan blir det en hel del bålträning.

– Där har jag mycket att hämta i ryck. Jag är stark första biten, men sedan när stången ska runt så måste bålen och muskler där omkring bli starkare. När jag tappar kontakt med stången blir det dåligt; ju rakare man får stången uppåt desto lättare är det.

Hampus har personliga rekord på 151 kilo i ryck och 195 i stöt

– Det finns mer redan nu – framför allt i ryck.

Den korta karriären har kantats av otursskador.

– Senast bröt jag en tå innan EM-kvalet.

Med tanke på att hälften av de som har åkt dit när dopingprov på OS är tyngdlyftare så finns det bevisligen väldigt många som fortfarande fuskar sig fram i sporten.

Om du tänker på all tid och möda du lägger ner en sådan här träningsdag för att ens nå till ett OS, hur orkar du hålla på?

– Det är ju tufft, man vet ju inte vad man ska sikta på. Klart är att supertungvikt, att vara starkast i världen, är jäkligt viktigt i många länder och att man är beredda att gå långt, säger Hampus och tar lugnt en klunk kaffe.

– Men samtidigt får man inte tänka för mycket på det, att det inte går att bli bättre än där jag är. Då sätter jag mig på för höga hästar i stället för att bara sikta på att förbättra mig själv, bygga kanske tio kilo bra muskler och ha egna mål – så får vi se om kontrollerna utvecklas ännu mera eller vad som händer med resultatutvecklingen.

Hampus kommer att testa var hans gränser finns just nu när det är tävling på Skrotnissarna den 7 april – utan toppning som innan de större tävlingarna. Men med tanke på en bra träningsvinter skulle han mycket väl kunna ta de magiska 200 kilo i stöt ändå.

– Jag kommer köra max vad jag har för dagen utan tävlingsuppladdning så får vi se vad det blir. 200 kilo får komma när det kommer. Jag är fortfarande en ung lyftare. Vid förra årets tävling i Trosa blev det plötsligt jättebra medan det med för många nätter på träbritsar innan Universiaden inte stämde alls...

Så ser en träningsmåndag ut – om man vill bli Sveriges starkaste tyngdlyftare

07.30: Väckning. Sedan är det segt ett tag. Det tar tid för Hampus kropp att vakna. Just under hårdträningen är tyngdlyftning tufft för kroppen. ”Jag är helt paj på morgonen.” Det går ofta åt ett par värktabletter för alla krämpor men ett par koppar kaffe senare har han skramlat i gång den stora och efter den goda nattsömnen rejält stela kroppen.

07.40: ”Jag käkar en ORDENTLIG frukost, som måste intas en bra stund innan träningen”. Detta så det inte ska uppstå onödigt illamående som hämmar prestationen på träningen. ”Sedan är det viktigt att komma i gång lite. Men det går inte innan kaffe och frukost. Jag är helt kass på morgonen – kan stå och titta in i kylen i fem minuter, det är extremt segt.”

09.00: Dags att sätta sig i bilen och köra de knappa fem milen från hemmet i centrala Nyköping upp till hans andra hem: Skrotnissarna Trosa Atletik rätt avspända och sköna miljö.

09.40: Ankomst till Skotnissarnas gym som ligger i ett fabriksområde strax innan centrala Trosa. Hampus har tidigare exempelvis tränat och tävlat i Eskilstuna, men nu hittat rätt med träningsupplägg därifrån men tävlande för Trosa Atletik där Håkan Fridhäller ofta finns med och coachar och peppar på plats. De tar en kopp kaffe tillsammans. ”Det är mycket kaffe”, skrattar Hampus.

10.00: Först försiktig uppvärmning, pågår tio minuter upp till en kvart.

10.10–11.40: Förmiddagspasset, som är lite mera teknikanpassat. Just när SN besöker Skrotnissarna har Hampus varit förkyld och säger att han tar det lite lugnare än vanligt, plus att det blir lite mera flåsigt mellan repetitionerna. Snart nog är han emellertid uppe i ryckövningar på ungefär max vad man kan köra, på några av bilderna är det 130 kilo närmare bestämt. Och framåt halv tolv är det en för Hampus ny stötövning, med stången vilande på axlarna där 170 kilo langas upp med imponerande många reps. Det tär att ta ner stången också med så mycket på stången när man inte kan kasta den på golvet. Betänk att det bara är 25 kilo under det Hampus har gjort som mest i stöt. Passet avslutas med rehab för en tidigare avsliten sena kring en armbåge och lite bålträning.

11.45: Snabbdusch. På med jeans och torr tröja.

12.10: Dags att hiva i sig en hel del mat. Stamstället är Ådas golfrestaurang med buffé med husmanskost. ”Det finns nog de som tar lite mindre mat än jag” ler Hampus och slevar upp gott om kolhydrater i form av potatis med köttfärslimpa, lite gräddsås och rårörda lingon. Den sistnämnda detaljen får gott betyg av samtliga runt bordet.

13.00: Inget jäktande tillbaka utan sträcka ut i fåtöljen med en kopp kaffe i näven, som så ofta tillsammans med Håkan Fridhäller.

13.20: Hampus hämtar vant nyckeln till det kombinerade tv-rummet och vilorummet där en längre powernap på en stor divansoffa gör det möjligt att samla krafter till eftermiddagspasset. ”Först tar jag det mest lugnt och kanske lyssnar på en podcast för att sedan vila.”

14.45: M å n  g s y s s l a r e n under träningsdagen, Håkan Fridhäller, smyger in och kollar så att Hampus är vaken.

15.15–17.15: Eftermiddagspasset är oftast en halvtimem längre, runt två timmar. Om det hade varit ”lite lättare” vikter på förmiddagspasset normalt sett så har Hampus här efter en måltid till ork att ta sig an ännu tuffare träning. Det är mera normal fys med stor belastning, lite bålträning och sådant för att hela kroppen ska anpassa sig till de extrema belastningarna. På eftermiddagen kan Hampus lägga på ännu mera än de 170 kilona.

17.30: ”Arbetsdagen” börjar närma sig slutet och det är dags att ta de knappa fem välbekanta milen hem till Nyköping igen; plats för egentid att analysera hur det har känts under de två passen denna träningsmåndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!